Ceață densă în județul Cluj! Recomandările polițiștilor pentru șoferi

Polițiștii rutieri au transmis o listă de recomandări pentru șoferii care se deplasează pe drumurile din județul Cluj pe timp de ceață.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, astăzi, un avertisment cu privire la fenomenul de ceață prezent la nivelul județului Cluj. Din cauza vremii, vizibilitatea scade sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, iar, în funcție de condițiile locale, se poate formsa și gheață pe șosele.

IPJ Cluj a transmis următoarele recomandări:

1. Înainte de a pleca la drum, șoferii trebuie să fie informați cu privire la starea vremii.

Un aspect foarte important este acela de a vă informa temeinic despre condițiile meteo și despre starea drumurilor sau restricțiile impuse pe anumite sectoare de drum. Luați în calcul folosirea rutelor alternative care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale, recomandă IPJ Cluj.

Informațiile cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și rute ocolitoare se pot obține prin intermediul Centrului Infotrafic al IGPR.

2. Verificarea stării tehnice a autoturismului

Șoferii trebuie să aibă în vedere starea bună de funcționare a mașinii, precum instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire.

Verificarea nivelului de ulei, a combustibilului, antigelului și al lichidului de parbriz este necesară.

„Conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este permisă doar dacă acestea sunt echipate cu anvelope de iarnă, conform prevederilor în vigoare”, subliniază polițiștii.

3. Atenție la viteza cu care vă deplasați!

Respectați cu strictețe regimul legal de viteză și adaptați-o în funcție de condițiile de drum.

„Reamintim faptul că atunci când partea carosabilă este acoperită de cu zăpadă, gheață sau polei ori când vizibilitatea este sub 100 de metri în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente, conducătorii de vehicule sunt obligați să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități și 50 km/h în afara localității”, transmite IPJ Cluj.

4. Evitarea pericolelor

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini este recomandat să folosiți cu precădere frâna de motor. În situația în care există s-a produs o pană la mașină, triunghiurile de presemnalizare trebuie să fie așezate la o distanță mai mare de autovehicul în condiții de vizibilitate redusă.

„Nu bruscați comenzile autovehiculului și păstrați în mers o distanță suficientă pentru a putea opri în condiții de siguranță”, spun polițiștii.

5. Recomandări pentru pietoni

Polițiștii le recomandă pietonilor să fie atenți, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă.

În cazul în care se deplasează pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, pietonii sunt rugați să folosească mijloace de semnalizare luminoasă (lanternă sau alte dispozitive) sau să poarte o vestă reflectorizantă.

În caz de nevoie, cereți sprijinul forțelor de ordine sau apelaţi numărul de urgenţă 112, în funcție de situație!

Comenteaza