Cea mai veche statuie din Cluj nu figurează în lista monumentelor istorice. Vezi lista

Cea mai veche statuie din Cluj nu figurează în lista monumentelor istorice. Vezi lista
Cea mai veche statuie din Cluj, cea a ciobanului Donath, nu figurează în lista monumentelor istorice, primul pas în reabilitarea acesteia.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, spune că primul demers în a introduce statuia în această listă ar trebui să aparţină cetăţenilor şi nu Primăriei.

"Procedura de amplasare a unui monument e o chestiune care ţine de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, care trebuie să primească o solicitare să vadă dacă este oportun sau nu. Comisia va stabili atunci că stabilească valoarea istorică şi artistică şi va sugera unde ar fi amplasamente potrivite. Oricine poate face un demers în nume propriu şi poate să se adreseze comisiei cu un memoriu consistent argumentat, unde să propună amplasamente. Propunerea va fi supusă unei dezbateri publice, iar după ce toate aceste etape sunt parcurse, Consiliul Local va aproba un proiect de hotărâre care să vizeze mutarea. După aceea, Primăria va pune în aplicare această hotărâre", spune ea.

În lista monumentelor istorice publicată de Ministerul Culturii nu figurează şi statuia din Hoia.

TNL Cluj a sesizat astăzi, după trei ani în care ZIUA de CLUJ a semnalat acelaşi lucru iar situaţia nu s-a schimbat, că statuia zace într-o grădină privată de pe dealul Hoia.

Comenteaza