Ce spun palestinienii din Cluj despre conflictul cu Israelul. "Oamenii aşteaptă moartea" VIDEO

Ce spun palestinienii din Cluj despre conflictul cu Israelul.
În Fâşia Gaza poate fi pace, tot ceea ce lipseşte este voinţa politică. Acesta este mesajul palestinienilor din Cluj, care au vorbit pentru Realitatea TV Cluj despre modul în care se vede din România conflictul dintre Israel şi gruparea Hamas.

Violenţele din Fâşia Gaza nu i-au lăsat indiferenţi pe palestinienii care locuiesc în Cluj. Majoritatea au încă familiile acolo şi, lipiţi de ecranul televizorului, trăiesc cu sufletul la gură tot ceea ce se întâmplă în zonă.

SINCRON ABU HAMMAD KAMAL, palestinian SE TARDUCE 11:46 "Este foarte greu pentru ei acolo. Nu pot dormi, trebuie să se trezescă din oră în oră să vadă ce mai fac. Acum stau la fratele meu, dar trebuie să rămână treji să protejeze ce mai pot proteja", spune palestinianul Hammad Kamal.

De la rudele lor, palestinienii din Cluj au aflat de situaţia grea prin care trec civilii din Gaza. Oamenii nu au adăposturi antieriene şi supravieţuirea este o chestiune de noroc.

"E dezastru,  în Gaza îi dezastru", spune palestinianul Abied Rawhy. "Rachetele se aruncă peste tot, oamenii aşteaptă moartea, poate dacă ajunge în casa lor au murit, dacă nu, pe lângă, au scăpat, au avut noroc. Dar e dezastru".

"În Gaza oamenii nu au adăposturi, nu au unde să se protejeze. Atunci când sunt atacaţi, sunt atacaţi de pe tancuri, din avioane, din nave de luptă, de pe mare, şi oamenii nu au unde să se ascundă. Nu există nici un loc sigur acolo", spune un alt palestinian de la Cluj, Abu Hammad Kamal.

Palestinienii din Cluj sunt convinşi că cele două părţi pot ajunge la un acord care să pună capăt conflictului. Este nevoie doar de mai multă voinţă.

"Sperăm să fie ultimul război, sperăm să stea să ajungă la o înţelegere şi să terminăm odată. Totul e rezolvabil, numai să fie voinţă între părţi, să stea să negocieze şi să ajungem la o înţelegere", spune Abuabied Rawhy.

Peste 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele şase zile în Fâşia Gaza, de la declanşarea ofensive israeliene în regiune. Violenţele au izbucnit săptămâna trecută, după ce mai multe rachete ale grupării Hamas, care are cartierul general în regiune, au ucis trei israelieni, iar statul evreu a ripostat cu sute de raiduri aeriene.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Florin Dan

Comenteaza