Ce se întâmplă după moartea Papei Francisc și cum se va alege noul Suveran Pontif
- Scris de Ziua de Cluj
- 21 Apr 2025, 11:39
- Eveniment
- Ascultă știrea

Papa Francisc a încetat din viață la vârsta de 88 de ani, iar acum, un nou Suveran Pontif va fi ales la Vatican.
Decesul Suveranului Pontif pune în mișcare un proces lung și meticulos care include o serie de proceduri clare și obiceuri vechi de sute de ani.
Principalul responsabil de anunțare veștii și de pregătirea procesiunii este șeful de cabinet al Papei, sau „Camerlengo”. În prezent, această funcție este deținută de cardinalul irlandez Kevin Farrell.
Înainte de a răspândi anunțul morții, Camerlengo se va apleca deasupra corpului Papei și va striga de trei ori numele de botez al Papei. Dacă nu există niciun răspuns, se emite un certificat de deces și evenimentul este făcut public, prin sesizarea cardinalului vicar, potrivit Whasington Post. Însă acest lucru este, în mare parte, ceremonial, deoarece medicii trebuie să confirme mai întâi moartea Suveranului Pontif prin mijloace medicale standard.
Moartea papei va declanșa nouă zile de doliu cunoscute sub numele de Novendiale, inițial un obicei roman antic. Italia declară de obicei și o perioadă de doliu național.
Corpul său va fi binecuvântat, îmbrăcat în veșminte papale și expus în Bazilica Sfântul Petru pentru vizionare publică, unde sute de mii de oameni se vor alinia pentru a-și prezenta condoleanțele, inclusiv demnitari străini și lideri mondiali.
În trecut, cadavrul papei era expus pe o platformă ridicată numită catafalc, dar ritualurile funerare simplificate ale lui Francisc vor face ca el să fie văzut întins într-un sicriu deschis fără fast și spectacol.
În timp ce Papa Francisc este expus, se vor ține servicii zilnice de rugăciune și Liturghii de Requiem la Bazilica Sfântul Petru și în întreaga lume catolică.
Cum se alege noul Papă. Fumul alb și fumul negru
Perioada dintre moartea Papei și alegerea succesorului său se numește interregnum. În acest timp Biserica Catolică răspândește lumii moartea Papei, fiind o procedură lungă și plină de simbolism.
Vaticanul va intra într-o perioadă de tranziție, numită sede vacante, adică „scaunul este vacant”, timp în care conducerea Bisericii este predată temporar Colegiului Cardinalilor, cu toate că ei nu pot lua decizii majore până când nu este ales un nou Papă.
Totodată, după moartea Papei Francisc, Giovanni Battista Re, al cărui mandat a fost prelungit chiar înainte ca suveranul pontif să fie internat, este cel care se va ocupa de pregătirile pentru conclav, în urma căruia se va alege un nou papă.
Cu toate că Giovanni Battista Re are o vârstă înaintată, care nu i-ar permite să particip la conclav pentru a fi desemnat noul papă, acesta va avea un rol esențial în acest demers.
Noul suveran pontif va fi desemnat de un conclav de cardinali, prin prisma unui proces de alegere pentru Papă. 140 de cardinali din cei 253 au sub 80 de ani, la ora actuală, aceștia având posibilitatea de a participa la conclav, ca mai apoi, unul dintre ei deveni noul să devină noul papă.
Astfel, decizia va fi luată de cardinali prin vot pentru Papă, potrivit tradiției alegerii noului suveran. Cardinalii se vor reuni la Capela Sixtină din Vatican, aici unde vor depune un jurământ de confidențialitate, urmând să decidă cine va fi succesorul Papei Francisc. În această direcție este folosit mecanismul votului secret, iar apoi va fi făcut momentul istoric al anunțării noului suveran pontif.
Pentru a fi ales, noul papă trebuie să obțină o majoritate de două treimi. Vor avea loc patru runde de vor până când unul dintre cardinali va obține majoritatea. După fiecare vot, buletinele sunt arse, iar fumul va putea fi văzut de credincioși.
În cazul în care fumul este negru, decizia încă nu a fost luată. Semnalul pentru a anunța alegerea unui nou papă îl reprezintă folosirea unui fum alb la Vatican, care poate fi văzut pe coșul Capelei Sixtine. Atunci ar urma ca lumea întreagă să afle cine îl înlocuiește pe Papa Francisc și cine va conduce Vatican din 2025.
Odată ce un papă este ales, un reprezentant al Colegiului Cardinalilor citește anunțul în latină Habemus papam, care înseamnă „Avem un papă”, de la balconul principal al Bazilicii Sfântul Petru, cu vedere la miile de credincioși nerăbdători.
Apoi, proaspăt alesul papă, după ce și-a ales un nume papal (cel mai probabil unul care onorează un sfânt sau un predecesor) și a îmbrăcat în straie albe, iese la balcon pentru a rosti primul său discurs în fața publicului. Și astfel, lumea catolică are un nou lider.