Ce s-a întâmplat la întâlnirea de la Prefectură cu firma care vrea să lase fără gaz mii de familii din Cluj

La Prefectura Cluj a avut loc, în cursul zilei de marți, o ședință la care au participat reprezentanții CPL Concordia, operatorul care a anunțat că sistează furnizarea de gaze în județ, și mai mulți primari din localitățile vizate.

Potrivit participanților la întâlnire, discuțiile nu s-au finalizat cu o concluzie clară în ceea ce privește intenția companiei CPL Concordia de a ieși din afacerea de furnizare a gazului și a rămâne doar cu distribuția.

Grigore Fati, edilul din Apahida, una dintre cele mai afectate comune de o eventuală sistare a gazelor, a relatat ce s-a întâmplat la ședința de marți.

În problema anunțului făcut de CPL Concordia că intenționează să renunțe la furnizarea gazelor naturale, ieri a avut loc o întâlnire cu toate părțile interesate la sediul Prefecturii Cluj. Focusul nostru a fost concentrat pe două întrebări:

1. Renunță CPL Concordia la furnizarea gazelor naturale?

2. Dacă da, începând cu ce dată?

Am pus aceste două întrebări în plenul discuției, fără un răspuns clar. Ulterior, într-o întâlnire separată cu reprezentanții companiei am repetat acest demers. Ni s-a comunicat angajamentul de a păstra distribuția și indecizia în ceea ce privește furnizarea.

Această indecizie este justificată, în principal, de planul anunțat de Guvern pentru plafonarea timp de un an de zile a tarifelor la energie. Pe baza acestor informații, nu putem să recomandăm cetățenilor comunei Apahida și societăților comerciale din localitate să rămână în relație contractuală cu CPL Concordia sau să aleagă un alt furnizor.

Condamn această atitudine care generează și mai multe incertitudini, având în vedere situația pieței mondiale de energie. În sensul celor detaliate mai sus, vă rog insistent să faceți diferența între activitatea de distribuție și cea de furnizare, mai ales într-o piață în care furnizarea este liberalizată. Această confuzie a fost făcută de cetățeni, de presă și chiar de reprezentanți ai unor unități administrativ-teritoriale.

Vom monitoriza cu atenție această situație, vom continua dialogul cu instituțiile statului și cu reprezentanții CPL Concordia și vom pregăti un instrument de asistență pentru persoanele care nu reușesc să își facă singuri transferul către alt furnizor de gaze naturale, dacă vor dori acest lucru”, a transmis primarul Apahidei.

De asemenea, reprezentanții Prefecturii Cluj au prezentat câteva concluzii ale înâlnirii:

· CPL CONCORDIA FILIALA CLUJ ROMÂNIA SRL, prin informarea transmisă clienților din portofoliul societății privind alegerea unui alt furnizor de gaze naturale, a dorit să aducă la cunoștința acestora contextul actual în care se regăsește piața de gaze naturale cu implicații semnificative asupra activității de furnizare și, totodată, să vină în întâmpinarea clienților prin reiterarea dreptului clientului final prevăzut de legislația în vigoare, de a alege un furnizor de gaze naturale a cărui ofertă să corespundă cel mai bine nevoilor sale, fără însă a comunica un termen ultimativ cu privire la sistarea activității de furnizare a gazelor naturale la locurile de consum ale clienților finali ai societății.

· În cazul primăriilor comunelor unde operatorul economic are activitatea de furnizare și distribuție a gazelor naturale, problemele sunt specifice, de aceea, s-a convenit ca operatorul economic să poarte discuții punctuale cu reprezentanții fiecărei unități administrativ-teritorială afectată.

· Nici unul dintre actualii clienți nu va rămâne în afara sistemului de furnizare de gaze naturale; recomandarea este aceea de a alege furnizorul în baza unei analize proprii adaptate la nevoile fiecărui consummator, potrivit prevederilor legale în vigoare, în caz contrar, urmând a fi preluați de furnizori de ultimă instanță.

„Reiterăm faptul că instituția noastră va fi în contact permanent cu conducerea acestui operator economic și cu primarii comunelor afectate pentru a ne asigura că cetățenii nu vor avea de suferit în urma acestei decizii”, au mai transmis aceștia.

Comenteaza