Video Ce s-a întâmplat în cortul SMURD la UNTOLD

Ce s-a întâmplat în cortul SMURD la UNTOLD

 Peste 360.000 de oameni au trecut pragul UNTOLD, în cele patru zile de festival din 2022. Peste 1.500 de persoane de la untold au primit îngrijiri medicale. 

Dintre acestea, 229 de persoane au avut traumatisme diverse (escortaţii, contuzii, suspiciuni de fracturi, etc.), 218 au acuzat dureri digestive, 159 cu dureri de cap, de picioare sau altele, alte 957 cazuri cu afecţiuni medicale diverse (probleme cardiace, reacţii alergice etc.) În 35 de situaţii a fost nevoie de investigaţii medicale de specialitate, astfel că 30 de adulţi şi cinci copii au fost transportaţi la spital.

Doctorul Paul Oargă,  medic rezident pe secția ATI și paramedic pe SMURD în Cluj-Napoca, vorbește într-un videoclip postat pe canalul său de YouTube despre intervențiile din cortul SMURD amplasat în incinta festivalului clujean:

"Din 2015, de la prima ediție de festival, echipajele SMURD asigură asistența medicală în cadrul festivalului. La fel ca și în cadrul Electric Castle, în 8 ediții de festival, nu a fost niciun deces. În schimb și anul acesta au fost multiple prezentări, din care o mică parte a trebuit trimisă la spital. Cele mai multe au fost de intoxicație alcoolică, apoi alte tipuri de intoxicații și traumatismele: entorse, luxații, fracturi, plăgi (răni).

Din partea SMURD organizarea în cadrul festivalului presupune 2 PMA-uri (Punct Medical Avansat) și alte 3 corturi auxiliare (unul lângă scena principală, altul în cadrul Cluj Arena și unul în Sala Polivalentă). Suntem pregătiți să răspundem în fața oricărui tip de urgență și să intervenim dacă situația o cere. La fel de important ca și intervenția noastră, rămâne intervenția martorilor, primul ajutor, în cazul alterării stării de conștiență, după ce te-ai asigurat că victima respiră, pune-o pe-o parte, să nu verse și să aspire conținutul din stomac în plămâni.

Am fost și de gardă, însă am făcut și câteva filmări, în afara gărzilor mele la UNTOLD, unde mi-am surprins colegii în plină acțiune în corturile SMURD". 

Comenteaza