Ce poţi face la Cluj, în Noaptea Muzeelor

Ce poţi face la Cluj, în Noaptea Muzeelor
Toate muzeele din Cluj sunt implicate în ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor, care are loc în noaptea de 18 mai; muzeele au programat expoziţii şi evenimente culturale, iar vizitatorii sunt invitați și în acest an să folosească harta cu programul Nopții Muzeelor în Cluj.

 

Harta este tipărită în cadrul proiectului "Noaptea Muzeelor în 4 acte: București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu", coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

La Noaptea Muzeelor 2013 participă Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei cu sediul central şi respectiv colecţia de Istorie a farmaciei, muzeele Universităţii "Babeş-Bolyai" - Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Muzeul de Mineralogie, Muzeul Universității, Muzeul Zoologic şi Vivariul, Centrul Cultural Petre Ţuţea, Muzeul Apei, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul "Octavian Goga" Ciucea, Muzeul Municipal Dej şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei - Muzeul de Etno-Arhelogie „Petre Poruţiu" din Iclod.

Iată ce pregăteşte Muzeul de Istorie a Transilvaniei, la sediul central de pe strada Daicoviciu:

Expoziţia Wunderkammer. Cabinetul de curiozităţi
O expoziţie experiment
În ultimii ani, multe dintre muzeele din România şi-au reînnoit spaţiile expoziţionale şi modul de prezentare al colecţiilor. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei parcurge şi el un proces similar de regândire a expoziţiei sale permanente, ceea ce ne-a determinat să ne aplecăm atenţia asupra istoriei colecţiilor şi asupra conceptului de colecţionism în general. Expoziţia de faţă este rezultatul acestei introspecţii şi încearcă să recreeze atmosfera cabinetelor de curiozităţi (Wunderkammern). Aceste cabinete grupau obiecte considerate de către colecţionarii europeni drept curioase, exotice sau inedite. Pornind de la interesul exprimat de-a lungul timpului de către publicul larg faţă de unele dintre piesele aflate în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, am ales să le prezentăm în cadrul expoziţiei şi al catalogului, pe unele pentru prima oară, alături de alte obiecte care refac atmosfera cabinetelor de curiozităţi.


Întrega expoziţie a fost gândită în jurul a cinci obiecte principale: un obiect metalic descoperit la Aiud, Tăbliţele de la Tărtăria, o aplică medievală cu simboluri alchimice descoperită la Vinţu de Jos, două obiecte romane de sticlă (gutti) şi două amulete egiptene (stâlpi Djed). Piesele pot fi considerate drept curiozităţi din mai multe motive: context incert de descoperire, datare controversată, funcţie şi material de realizare incerte sau interpretarea controversată a reprezentărilor pe care le poartă.
"Scopul expoziţiei este de a prezenta obiectiv ceea ce se cunoaşte şi ceea ce nu se cunoaşte despre aceste obiecte. Nu dorim să oferim soluţii definitive, ci să satisfacem curiozitatea publicului, provocându-l la dezbateri", arată reprezentanţii muzeului.


Toate materialele explicative sunt bilingve (română-engleză).

Vezi aici pagina de Facebook a Nopţii Muzeelor de la Cluj

Etichete
Comenteaza