Ce pedepse pot primi cei care au aruncat carnea de cal în Tarniţa

Ce pedepse pot primi cei care au aruncat carnea de cal în Tarniţa
Carnea aruncată în lacul Tarniţa, recuperată de echipajele ISU, este de origine cabalină, au confirmat reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare. Autorităţile nu au dat încă de urma făptaşilor.

Scandalul a izbucnit la Cluj sâmbătă, 23 februarie, când pe malul lacului Tarniţa, precum şi în apă, a fost descoperită o cantitate mare de carne congelată, împachetată în pungi. Dacă iniţial cantitatea a fost estimată la 500 de kg, după finalizarea operaţiunii de recuperare a cărnii s-a constatat că e vorba de aproape o tonă de produse. La acţiunea de scoaterea a pungilor cu carne din lac au participat şi echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, cu bărci şi scafandri. "S-au descoperit pe malul lacului Tarniţa şi în lac pungi cu carne congelată. E vorba de câteva sute de kilograme de carne aruncată. Recuperăm cantitata de carne descoperită şi vom duce pungi cu probe în laborator, pentru analize", declara, imediat după ce situaţia a devenit publică, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Cluj, Nicolae Pivariu.

Reprezentanţii DSV Cluj au trimis la un laborator din Bucureşti mai multe probe din carnea găsită în lacul Tarniţa în vederea identificării speciei de la care provine. Marţi, urmează să se primească şi confirmarea oficială. Între timp, Marian Mihaiu, şeful Laboratorului Sanitar Veterinar Cluj, a arătat că aspectul şi structura cărnii duc la concluzia că e vorba de produse de origine cabalină. "Avem probe şi contraprobe sigilate, recoltate din mai mulţi saci, care reprezintă probe de carne aduse de la Tarniţa. Din investigaţiile noastre, pe baza informaţiilor privind aspectul cărnii, structura fibrei, aspectul grăsimii, consistenţa acesteia, subscriu pentru carne de cal. Dat fiind faptul că avem de a face cu bucăţi de carne, fără parte osoasă, fără organe, va trebuie să avem şi confirmarea unui institut de referinţă, în cazul acesta institutul de referinţă este Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Bucureşti, unde vom trimite aceste probe, urmând a avea confirmarea", a declarat Mihaiu. Şeful laboratorului din Cluj a precizat că nu a existat risc de infestare a apei potabile provenite din lacul Tarniţa. "Carnea arată foarte bine, nu prezintă un risc la estimarea organoleptică de a contamina apa destinată consumului public", a spus specialistul. Lacul Tarniţa reprezintă sursa de alimentare cu apă potabilă pentru clujeni. Carnea recuperată din lac, şi de pe malul acestuia, respectiv 922 kg, urmează să fie incinerată la Protan Dej.

Ieri, reprezentanţii DSV au emis un comunicat de presă prin care arătau că s-a dispus controlarea tuturor agenţilor economici care au activităţi legate de procesarea şi depozitarea cărnii. "La nivelul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj, cele două mijloace de transport au fost preluate de către comisia condusă de şeful laboratorului Prof. Dr. Marian Mihaiu care a verificat sigiliile aplicate. A urmat acţiunea de cântărire şi etichetare a fiecărui sac, apoi s-a efectutat expertizarea şi recoltarea de probe. În urma acţiunilor de cântărire au rezultat următoarele: cei 26 de saci conţinând carnea recuperată sâmbătă au avut o greutate totală de 586 kg, iar cei 14 saci conţinând carnea recuperata duminică au avut o greutate totală de 336 de kg. Din fiecare sac au fost recoltate probe şi contraprobe. Probele au fost trimise la IISPV Bucuresti în vederea identificarii speciei", se arăta în comunicat. Ancheta pentru identificarea provenienţei cărnii este în desfăşurare, drept pentru care s-a dispus recontrolarea tuturor agenţilor economici din judeţ: abatoare, unităţi procesare carne, unitate tranşare carne roşie, carmangerii, măcelarii, depozite frigorifice. Potrivit unor surse apropiate anchetei, carnea ar fi fost adusă de la o firmă din Alba.
După declanşarea scandalului, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a atacat DSV, arătându-se nemulţumit de activitatea inspectorilor, care s-ar lăsa "îndulciţi" când vine vorba de controale. "Cei de la DSV ar fi trebuit să ştie care este situaţia exactă a cantităţilor de carne la procesatori şi la depozite. Este inadmisibil să nu se ştie nimic când e vorba despre o asemenea cantitate de carne congelată, de circa o tonă, indiferent că este de cal, de vită, expirată sau nu, este vorba în cele din urmă de alimentaţia şi sănătatea cetăţenilor. Ar trebui ca cei de la DSV să nu se mai lase îndulciţi cu câte o ofertă, astfel încât să nu efectueze controale", a spus Vuşcan.
În replică, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, deputatul liberal Adrian Oros, a transmis că nu este just să se pună sub semnul întrebării profesionalismul veterinarilor din judeţul Cluj. "Mă văd nevoit să îl invit pe domnul prefect Gheorghe Ioan Vuşcan să se abţină în a mai face declaraţii publice, în care pune sub semnul întrebării profesionalismul şi buna credinţă a medicilor veterinari din judeţul Cluj. În situaţia privind carnea abandonată în zona Tarniţa, serviciile veterinare din Cluj au acţionat prompt, transparent şi cu profesionalism, urmând procedurile legale, informând atât Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cât şi Prefectura Cluj", a precizat Oros într-un comunicat.

Poliţia clujeană cercetează cazul, în acest stadiu efectuându-se acte premergătoare pentru identificarea celor care au aruncat carnea în lac. În cazul în care se vor descoperi autorii, aceştia vor fi acuzaţi de infracţiunea de infectare a apei, având în vedere riscul de contaminare a apei din lac în cazul în care carnea ar fi intrat în putrefacţie. "Autorii, necunoscuţi în momentul de faţă, sunt cercetaţi pentru infracţiunea de infectare a apei", a declarat Anca Bolba, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj. Conform legii, vinovaţii ar putea primi o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la patru ani sau amendă penală.

 

Comenteaza