Ce au inventat studenţii de la USAMV: pâinea colorată şi brânza cu dulceaţă de ceapă VIDEO

Ce au inventat studenţii de la USAMV: pâinea colorată şi brânza cu dulceaţă de ceapă VIDEO
Pâinea colorată, eticheta inteligentă care se dizolvă, brânza cu dulceaţă de ceapă sau elixirul tinereţii... Sunt doar câteva dintre cele mai inedite produse create de studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Produsele reprezintă, practic, lucrările de licenţă ale absolvenţilor şi au fost prezentate în cadrul Festivalului Alimentului.

Studenta care a creat pâinea colorată e Carmen Soporan. "M-am gândit să extrag coloranţi din diferite legume cu ajutorul ultrasunetelor şi m-am gândit să-i utilizez în panificaţie şi astfel am creat reţeta de pâine", spune ea. "Are vişiniu de la sfeclă, verde de la spanac, portocaliu de la morcov şi alb de la aluatul simplu".

O altă studentă a creat o etichetă inteligentă, care se dizolvă atunci când este curăţată cu apă. E vorba de Iliana Năsui. "Eticheta mea înglobează nişte compuşi naturali bioactivi din ceai verde şi busuioc care se cunoaşte că au acţiune bactericidă şi bacterostatică", spune ea.

Eticheta are efect anti-microbian şi îi încurajează pe români să îşi spele fructele şi legumele înainte de a le consuma.

"Eticheta e pentru fructe şi legume proaspete consumate cu coajă şi sub acţiunea jetului de apă se dezintegrează, iar compuşii naturali bioactivi rămân la suprafaţă şi au efect de reducere a încărcăturii microbiene şi a rezidurilor de pesticide", spune studenta.

Cei prezenţi la Festivalul Alimentului au avut ocazia să guste din Elixirul tinereţii, un lichior din măceşe cu scorţişoară şi portocale, cafea şi şofran. Studenta care a creat acest "elixir" e Ana Hoşda. "Elixirul tinereţii are şi şi un slogan", spune ea: "savoare într-un singur pahar şi l-am numit aşa pentru că are un conţinut crescut de vitamina C şi flavabnoide, antioxicanţi care ajută împotriva îmbătrânirii şi atunci l-am denumit Elixirul Tinereţii".

Şi brânza cu dulceaţă de ceapă a stârnit interesul celor prezenţi la festival. "Mai lipseşte o bucată de slănină, şi e OK", comentează unul dintre studenţii care au gustat brânza cu dulceaţă de ceapă. "Creatoarea" acestui soi inedit de dulceaţă e Mihaela Blenche. "Majoritatea persoanelor mănâncă brânză cu ceapă. Am zis să încerc ceva nou. Brânză cu dulceaţă de ceapă deoarece e o combinaţie ciudată- dulceaţă şi legume", spune ea.

Toţi cei 75 de studenţi care au participat la Festivalul Alimentului speră să obţină nota 10 la licenţă.

Reporter: Cristina Pîrvu

Imagine: Lorant Ersek

 

Comenteaza