Caz de pestă porcină africană în localitatea Popeşti

Caz de pestă porcină africană în localitatea Popeşti
| Foto: sibiu100.ro

Primăria Cluj-Napoca anunță confirmarea unor focare de infecţie cu pesta porcină africană în localitatea Popeşti, comuna Baciu.

Cazul a fost indentificat în data de 12 februarie 2024. Autoritățile au impus o zonă de protecție, cât și sacrificarea animalelor infectate și dezinfecția fermei. 

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN dublu catenar din familia asfarviride care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect.

Nu există un tratament sau vaccin specific. În absența unui vaccin eficient, singura modalitate de a opri răspândirea virusului în rândul porcinelor este sacrificarea tuturor porcilor din regiunile infectate și instituirea carantinei. Pentru a limita răspândirea bolii, se interzice importul de carne de porc și de mistreț din țările infectate. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, însă este o epidemie de temut a porcilor care antrenează pierderi economice însemnate și are un impact uriaș la nivel social și mediatic.

 

Comenteaza