Câți clujeni au donat până acum pentru cumpărarea și demolarea Hotelului Cristian din Piața Mihai Viteazul

Câți clujeni au donat până acum pentru cumpărarea și demolarea Hotelului Cristian din Piața Mihai Viteazul

O inițiativă lansată pe Facebook îndeamnă clujenii la mobilizare pentru cumpărarea și dărâmarea Hotelului Cristian din Piața Mihai Viteazul, după ce primarul Emil Boc a declarat că acea clădire a nu poate să fi demolată. 

A început "strângerea banilor pentru hidoșagul" din Piața Mihai Viteazul. Pentru a cumpăra clădirea Hotel Cristian este nevoie de 400.000 de euro. Clujeanul care a avut inițiativa ca imobilul să fie achiziționat și apoi donat primăriei pentru a fi demolat, a propus "să punem 1 euro de căciulă și iese lejer - încă ne și mai rămân bani pentru niște copaci". După primele două zile de la startul chetei au donat 22 de persoane.

"Distins cetățean clujean, după primele două zile ale chetei pentru demolarea Hotelului Cristian, am adunat, iată, 2.240 de lei, de la 22 persoane. Dacă luăm în considerare faptul că postarea inițială (cu 47 share-uri și 216 like-uri) a ajuns la 15.400 persoane, iar postarea cu evenimentul (cu 45 share-uri și 70 like-uri) la 8.000 de persoane, e foarte puțin.

Știu, știu, “aspirații înalte și expectanțe zero - cheia vieții fericite”. Dar chiar și așa banii adunați și mai ales numărul de persoane care au donat este mult mai mic decât speram. Nu că subiectul urbanizării canibalistice a Clujului nu ar durea.

Parcurile din care s-ar face terenuri de fotban - vezi Parcul Feroviarilor. Zonele verzi peste care s-ar trânti aquapark - vezi Parcul Est. Blocurile care-ți iau trotuarul și cerul - vezi Mărăști. Plus blocurile care se construiesc și care îți vor lua și cerul care ți-a mai rămas - vezi Abator. Poluarea - vezi tot orașul.
Toate acestea dor. Poate încă nu destul de tare. Dar e sigur că din ce în ce mai tare.

Ca dovadă: în 8 ani de existență, Clujul Civic a avut o rată de creștere cvasiconstantă, de 1.000 de membri pe an - până acum. În ultimele 17 zile grupul a crescut cu aproape 1.000 de noi membri. Am produs creșterea de-un an în ceva mai mult de-o jumătate de lună.

Iar în ultima lună tema cea mai răsdiscutată pe grup - totodată cea care a atras noii membri - a fost exact urbanismul sălbatic promovat de municipiu. Ceea ce a declanșat această tematizare a fost postarea lui T. Szabo Csaba, cea cu "coșciugul". De atunci, avalanșa.

Dar revenind la Hotel Cristian: dacă am fi jucat la bluf, am putea zice că am câștigat. Licitația a fost oprită și “deocamdată” nu se va mai repeta, iar adunarea creditorilor urmează să stabilească o nouă strategie de valorificare a hotelului, până în 20 martie. O să putem să continuăm să punem presiune ca lucrurile să o ia în direcția demolării hotelului.

De asemenea, surse bine informate confirmă că, după trasul inițial din umerii lați și legali ai primăriei, acum există o atenție chiar serioasă privind problema - nu în ultimul rând din cauza fricii politicului ca zona să devină loc de pelerinaj și monument al consacratului “urbanism de cumetrie” - în formă continuată.

În opt ani, Clujul Civic a dovedit de mai multe ori că are capacitatea de-a produce tsunami-uri de opinie - vezi scandalul cu Parcul Feroviarilor, scandalul cu betonarea Someșului, scandalul cu Someșul plin de gunoaie, scandalul cu incendiile de la rampa RADP, scandalul cu lacul de levigat, scandalul cu putoarea gunoiului dus pe șest la CMID.

Capacitatea de a altera opțiunea de vot este atent și cu îngrijorare privită pe bursa politică. Nu întâmplător am avut două atacuri cu troli, acum o jumătate de an. Nu degeaba din ce în mai multe ziare preiau în articolele lor temele dezvoltate pe grup, nu întâmplător a apărut în presă expresiile “un grup civic pe o rețea de socializare”, “civicii clujeni”. Nu degeaba angajați ai primăriei au ajuns să ceară ștergerea unor postări de pe grup.

Dar cred că tot acum e o bună ocazie și să ne uităm un pic la noi înșine, și să ne întrebăm cât de mult ne punem banii acolo unde ni-i gura. Sigur, dacă aș fi promovat evenimentul cu bani dați Facebook, rezultatul ar fi fost mai bun - dar nu cred că fundamental diferit. Dacă mergeam pe o platformă gen Kickstarter, rezultatul ar fi fost mai bun - dar nu cred că fundamental diferit.

Cam ăștia ne suntem. Întrebarea e dacă ăștia vrem să ne și rămânem. În ultima lună în viața grupului a apărut un fenomen nou, care a contribuit direct la acea creștere de 1.000 de persoane în 17 zile: membri au început să-și invite masiv prietenii pe grup.

Numărul de postări a crescut de a fost musai să introducem taguri. Numărul de comentarii a crescut, câțiva administratori ne gândim să scoatem la concurs niște posturi de moderator, că nu mai putem. Aceste lucruri îmi dau speranțe că nu ăștia vrem să ne și rămânem. Dar totuși boss, 2.240 de lei, cam puțin. Spor și la mai mare!", a scris clujeanul, pe grupul Clujul Civic. 

Inițiativa lansată pe grupul Clujul Civic vine după ce în Consiliul Local Cluj-Napoca a fost aprobată lansarea unui concurs de soluții privind modernizarea Liceului Nicolae Bălcescu și a străzilor adiacente, însă Hotelul Cristian, care a fost ridicat în baza unei autorizații de amplasare a unei gherete din martie 2004, va rămâne în continuare neatins.

"Din datele pe care noi le avem la primărie, din nefericire, nu poate fi demolat astăzi. Aş dori să poată fi demolat acel hotel. Nu are acoperire legală. Nici în privirea exproprierii pentru cauză de utilitate publică nu este elegibil. Dacă putem indetifica o altă cale, vă rog să o faceţi cunoscută. E o moştenire urâtă din anii '90, pe care o ducem după noi", a explicat edilul Emil Boc, în ultima ședință de Consiliu Local. 

Comenteaza