Cât scoatem din buzunar pentru doctor
- Scris de Cristina Pirvu
- 04 Dec 2011, 22:00
- Eveniment
- Ascultă știrea

Prin Legea nr. 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 este introdusă coplata în sistemul de sănătate. Fiecare persoană va trebui să plătească atunci când merge la medicul de familie, la specialist sau la spital o sumă de până la 600 de lei, urmând ca abia după ce depăşeşte această sumă să beneficieze de servicii medicale gratuite. Medicii de familie clujeni, dar şi reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) cred că legea va scădea adresabilitatea oamenilor la medic.
Documentul justificator prin care se va face coplata este "tichetul moderator pentru sănătate". Legea prevede că "suma perceputa drept coplată în cursul unui an nu poate depăşi a 12-a parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate", dar şi că "după atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sunt acordate fără coplată". Categoriile care vor fi scutite de la plată sunt pensionarii care au venituri până la 740 de lei, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, vor fi scutiţi de la plata banilor şi bolnavii care sunt incluşi în programele naţionale de sănătate şi care nu au venituri. Astfel, pentru o vizită la medicul de familie, clujenii vor trebui să plătească 5 lei, vizita la medicul specialist va costa 10 lei, iar internarea pe o săptămână la spital va costa 100 de lei.
Medicul de familie clujean Richard Florescu crede că introducerea coplăţii în sistemul de sănătate i-ar putea face pe unii oameni să renunţe la vizita la doctor. "Probabil că vor fi situaţii în care va scădea adresabilitatea la medic ca urmare a coplăţii. Pacientul va merge la farmacie ca să îşi ia un paracetamol pentru care plăteşte 5 lei decât să meargă la doctor", crede Richard Florescu. Medicul de familie consideră că legea are menirea "de a degreva sistemul de sănătate de nişte bani, însă încarcă pacientul". Richard Florescu are pe listele sale aproximativ 3.000 de pacienţi, dintre care în jur de 1.000 sunt plătitori activi ai contribuţiilor la sistemul de sănătate. "Am în jur de 200-300 de pacienţi care provin din Pata Rât", a adăugat omul.
Nici Vasile Barbu, preşedintele ANPP, nu crede că noua lege va fi în folosul pacienţilor. "Noua lege privind coplata este antipacienţi, reduce accesibilitatea pacienţilor la sistemul de sănătate. Noi vrem să atragem oamenii la medicul de familie pentru că românul merge la doctor când îl doare cel mai tare. Ar fi trebui găsită o soluţie ca oamenii să meargă la doctor, iar statul nu face altceva decât să accentueze această problemă", a declarat Vasile Barbu. El crede că măsura îi va afecta în special pe oamenii cu venituri mici. "Sunt foarte mulţi oameni care nu au bani. Poate că aceştia vor merge la medicul de familie pe datorie. În proiectul de anul trecut coplata era limitată la 600 de lei, însă legea prevede coplata până la a 12-a parte din venit. După ce omul plăteşte 5,5% din venituri pentru sănătate, iar angajatorul 5,2%, bolnavii vor mai trebui să plătească încă o sumă. Va fi o taxă pe boală", crede Vasile Barbu.
Pe de altă parte, Emilia Groza, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj, crede că prin această lege oamenii se vor adresa mai degrabă medicilor de familie decât spitalelor. "E o chestiune complexă. E posibil să se fluidizeze pacienţii în sensul în care aceştia aleg asistenţa medicală potrivită. Lumea se îndreaptă spre spitale chiar dacă are nevoie de asistenţă medicală primară sau secundară. Prin coplată sperăm ca pacienţii să vină să îşi rezolve problemele la medicul de familie", a declarat Groza. Conform acesteia, fondurile obţinute prin coplată vor rămâne la dispoziţia medicilor de familie. "Coplata înseamnă foarte multă muncă pentru CJAS. Vom avea nevoie de personal în plus, care însă nu va veni. Fondurile vor rămâne la furnizorii de servicii şi vor ajuta cabinetele să îmbunătăţească condiţiile. Trebuie să apară normele de aplicare ale legii", a mai spus Groza, care crede că "sunt avantaje şi dezavantaje pentru toată lumea".