Castelul Bánffy, readus la viață cu 11,5 mil. euro. Alin Tișe: „Va deveni centru cultural”

Sute de persoane au participat, joi, la evenimentul dedicat finalizării lucrărilor de restaurare a Castelului Bánffy din Răscruci, comuna Bonțida.

Lucrările de reabilitare a ansamblului-clădire Castel Bánffy și a parcului-monument din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, derulate de Consiliul Județean (CJ) Cluj cu ajutorul fondurilor europene, au fost finalizate. Costurile inițiale erau estimate la aproximativ 42 de milioane de lei, dar au crescut cu încă 15 milioane, până la un total de circa 57 milioane lei.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a luat cuvântul în deschiderea evenimentul care a marcat finalizarea lucrărilor de restaurare, conservare și punerea în valoare a ansamblului monument istoric Castel Bánffy din Răscruci, comuna Bonțida.

Palatul Bánffy are o istorie interesantă atât pentru clujenii care sunt născuți în Cluj, cât și pentru cei care s-au mutat aici. Este un palat care a fost construit undeva în secolul XIX de către familia Bánffy, ulterior a suferit modificări. În 1948, statul a naționalizat acest castel, care a intrat într-o stare puternică de degradare. În anul 2000 a ajuns să fie o casă de copii. După care a devenit un depozit de materiale de construcție. Era pe punctul să dispară. În acel moment am avut o discuție cu colegii de la Consiliul Județean și am încercat să vedem daca reușim cu o finanțare din bugetul județului și cu una din fonduri europene să restabilim și să restaurăm tot ceea ce a fost aici odinioară.

Zis și făcut. Undeva în 2016-2017 au depus acest proiect și a fost declarat câștigător tot atunci. Iar acum, iată, după doi ani și jumătate de muncă putem spune că acest proiect este finalizat. Dumneavoastră, cei prezenți aici sunteți parte a acestui proiect pentru că în buget se regăsește contribuția dvs. prin plata de taxe și impozite. Tot ceea ce azi se întâmplă atât în județ cât și în municipiul Cluj-Napoca vi se datorează în principal dumneavoastră. Dincolo de mediul de afaceri care are un aport consisent la buget, noi toți contribuim la ceea ce se întâmplă bine în acest județ

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj 

Castelul Bánffy, readus la viață cu 11,5 mil. euro. Tișe: „Va deveni ce doresc Clujenii”

Alin Tișe a explicat cum va fi utilizat, de acum încolo, castelul:

„Acest castel va fi dat în totalitate în folosința publicului. Va intra în folosinta asociaților, fundaților. Va deveni centru cultural, tot ceea ce clujenii doresc. Vom avea tarife modice pentru a putea fi închiriat și folosit de către toată lumea. Practic, acesta a fost scopul pentru care noi am luptat să realizăm acest obiectiv. Vreau să mulțumesc constructorului, proiectanților, cei care au reușit să refacă tot ce era distrus aici. Sunt povești interesante. Fiecare bucățică de lemn, de cărămidă, tot ce a fost desprins a fost luat și curățat, refăcut și reinstalat". 

La inaugurarea castelului restaurat a luat parte și Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului și Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, care a sfințit Palatul Bánffy.

Castelul Bánffy, readus la viață cu 11,5 mil. euro. Tișe: „Va deveni ce doresc Clujenii”

„Doar un gând. Sfântul Pavel, în epistola către evrei, în capitolul 13, în versetul I și II, ne spune așa: «Aduceţi-vă aminte de înaintașii voștri». De ce? Pentru a le imita virtuțile, preocupările. Iar apoi, în mod special, Domnul Iisus Hristos ne spune că atunci când oamenii nu își aduc aminte, pietrele strigă. Iată că, de data aceasta, domnul președinte al Consiliului Județean a dat glas pietrelor, iar noi, azi, ne bucurăm de această realizare minunată. A fost repusă în circulație o cladire frumoasă, de valoare. Să dea Dumnezeu ca multe activități frumoase, educative și pentru folosul oamenilor să fie organizate aici. Felicitări pentru tot ceea ce ați făcut”, a spus ÎPS Andrei.

Szabolcs István Guttman este arhitectul care a realizat proiectul de restaurare a Castelului Bánffy. 

„Am ajuns la capătul unor munci extraordinare și se vede că această complexitate înseamnă un ansamblu. Sper să fim împreună în imobil, în gradina lui, în curtea de onoare, nu doar în acest living. Când din varii motive nu mai avem posibilitate de a reface un ansamblu, obiectul arhitectural pierde foarte mult. Cred că aici, în sfârșit, prima dată în județul Cluj putem inaugura un ansamblu adevărat. A fost trudă multă. Complexitatea e mare și în interior, și în exterior. Să avem un așa ansamblu prin elemente de lemn neincendiat și posibil de recuperat a fost o șansă pentru a arăta ambianța interiorului. O mare parte din echipă e din Cluj”, a spus Szabolcs Guttman.

Castelul Bánffy, readus la viață cu 11,5 mil. euro. Tișe: „Va deveni ce doresc Clujenii”

Alin Tișe e explicat că, inițial, au existat șase tentative de licitație a proiectului, pentru că nu a dorit nimeni să participe întrucât a fost vorba de lucrări extrem de dificile. Era nevoie de firme cu angajați care au anumite specializări, iar după șase tentative a fost găsită o firmă cu mai mulți parteneri care au acceptat să intre în acest proiect. 

Prezent la eveniment, istoricul Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, a subliniat importanța accesului publicului larg la un asemenea castel.

„Important este momentul istoric pe care îl trăim acum, la redarea în circuitul public a acestui obiect arhitectural, o bijuterie din secolul XIX. Pentru prima dată în istoria acestui castel, el devine un bun public. Acest moment democratizează accesul cultural pentru publicul larg. Indiferent cine a construit acest castel, important e ca acest bun să devină accesibil tuturor”, a spus Ioan Bolovan.

Acesta a reamintit că palatul din Răscruci a fost construit ca reședință particulară a celebrei familie Bánffy, una dintre cele mai mari familii nobiliare din Transilvania medievală și modernă, iar după Al Doilea Război Mondial a fost naționalizat, ca multe alte proprietăți, castele și monumente istorice.

Conform profesorului Bolovan, familia Bánffy a folosit castelul drept reședință permanentă. Acest gen de așezăminte aveau periodic oaspeți din lumea muzicală-artistică.

Castelul Bánffy este situat pe strada princială din satul Răscruci, comuna Bonțida (județul Cluj), este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj și acum se află în proprietatea Consiliului Județean.

Castelul a fost construit în stil eclectic, din rămășițele și pe locul unui conac deteriorat în timpul revoluției din 1848-1849. Reconstrucția a început în anul 1859 de către noul proprietar, Bánffy Albert.

Comenteaza