Casa Municipală de Cultură, evacuată peste noapte

Casa Municipală de Cultură, evacuată peste noapte
Clădirea a fost închisă de Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj, organizaţia care a câştigat imobilul în instanţă, prin retrocedare. Lacătele au fost schimbate în cursul zilei de luni.

Oficialii instituţiei evacuate acuză modul în care s-a procedat, peste noapte, şi se plâng că au pierdut lucruri şi nu îşi mai pot desfăşura acţiunile programate în zilele următoare, inclusiv în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Încă o instituţie culturală a Clujului a rămas fără sediu de pe o zi pe alta şi nu are nici o perspectivă de viitor. Clujenii care au vrut să intre ieri în sediul din Piaţa Unirii au fost opriţi de un angajat al unei firme de pază care a explicat tuturor că nu ştie al cui e spaţiul acum şi că urmează "o renovare generală, la toată clădirea". "Colegul Adrian Corojan, dirijorul corului, care a avut repetiţii până târziu, a observat marţi seara că nu se mai pot încuia uşile, iar a doua zi dimineaţa m-au sunat colegii că nici nu au mai putut fi deschise", a povestit Ucu Bodiceanu, referent în cadrul instituţiei. "Mi se pare o mojicie. E dictatura proletariatului, ne-am simţit ca şi cum ne-ar fi arestat pentru o noapte şi ne-ar fi aruncat într-un beci", a apreciat el.

Referentul susţine că APM ar fi obţinut dreptul de a prelua clădirea prin retrocedare abia după ce şi-a schimbat statutul, după ce la prima judecată a pierdut. "Nu e sfârşitul lumii că am pierdut clădirea, însă şi primăria are un rol aici. Trebuia să avem un loc de rezervă, unde să ne mutăm încetul cu încetul", a mai spus Bodiceanu. Toate lucrurile aflate la Casa Municipală au rămas acolo, iar evenimentele pe care instituţia trebuia să le pregătească pentru perioada următoare au rămas "în aer". Între acestea se află două expoziţii din programul Zilelor Clujului, una despre Belgia, iar alta despre Coreea de Sud. De asemenea, se aflau în pregătire şi manifestări în cadrul TIFF. Tot aici aveau loc cursuri de limba engleză sau de iniţiere în muzică. "Ne-au dat afară, peste noapte, hoţeşte! Contractul de închiriere nu a mai fost reînnoit de către primărie în mod intenţionat", s-a plâns Bodiceanu.

AMP a obţinut în martie 2011 o sentinţă definitivă şi irevocabilă prin care i se atribuie spaţiul în cauză. "În ianuarie 2012 am primit punerea în posesie de la primărie şi de la RADEF şi de atunci i-am tot înştiinţat pe toţi locatarii de acolo să vină să clarificăm cum facem cu eliberarea spaţiului. Numai cei de la Casa Municipală nu au venit, ba chiar ne-au luat şi la mişto", a declarat Augustin Feneşan, preşedintele APM. Clădirea va intra în reparaţii încă de săptămâna viitoare şi va găzdui sediul asociaţiei. "Avem proiecte europene aprobate şi pentru a le putea derula aveam nevoie de un sediu. În general, sunt în domeniul formării profesionale şi auto, pentru care se cer foarte clar anumite dotări", a precizat Feneşan. În privinţa lucrurilor aflate sub pază în imobil, preşedintele APM a dat asigurări că angajaţii Casei Municipale de Cultură vor primi înapoi ce era a lor. "Administratoarea de acolo ne spusese că dispăreau obiecte din patrimoniul RADEF, gen rafturi metalice. Nu valorau mult, dar şi nouă ne vin ca patrimoniu şi răspundem de ele", a spus Feneşan. După informaţiile sale, instituţia evacuată urmează să primească un spaţiu adecvat la Casa de Cultură a Studenţilor. "Marţi seara au avut un film cu cinci spectatori. La asta au lucrat 11 oameni timp de o săptămână", a remarcat acesta.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca, în subordinea căreia se află Casa Municipală de Cultură, spun că, potrivit legii, chiriaşii au dreptul să rămână în spaţiul retrocedat cinci ani, plătind o chirie stabilită de lege. "Situaţia a fost semnalată în această dimineaţă la primărie. În acest moment au loc şedinţe pe această temă. Faptul că APM Cluj închide accesul pentru chiriaşi înseamnă că nu respectă legea. Noi susţinem ca instituţia să rămână în clădire pentru următorii cinci ani şi să plătească chiria stabilită prin lege. După expirarea acestui termen există două soluţii: fie instituţia rămâne şi se negociază o nouă chirie, fie pleacă din sediu", a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al municipalităţii. Instituţia va căuta soluţii pentru rezolvarea acestei probleme.

 

 

Comenteaza