Casă de cultură româno-germană în Bucea

Casă de cultură româno-germană în Bucea
Evenimentul sărbătorit ieri în localitatea clujeană Bucea – 30 de ani de la înfiinţarea parohiei ortodoxe din localitate – a avut încă o conotaţie: 20 de ani de colaborare între localnici şi locuitorii din satul german Lorsch, prin intermediul Crucii Roşii.
Parteneriatul a început în iulie 1989. “O familie din Germania venea spre Cluj-Napoca, unde avea nişte prieteni, şi a găsit deschise uşile bisericii din Bucea. Astfel, au intrat în legătură cu părintele Mircea Dejeu, preotul de aici. Cei din Lorsch au vrut să trimită ajutoare – haine, alimente – înspre România, dar a intervenit Revoluţia, şi acest lucru a fost interzis pentru o scurtă perioadă. Familia respectivă căuta un camion ca să trimită totuşi acele ajutoare, astfel că în 30 decembrie am anunţat că şi Crucea Roşie Lorsch va contribui cu donaţii la transportul respectiv.

 

Aşa a început relaţia dintre săteni şi noi”, relatează Gerda Brunnengraber, preşedinte al Crucii Roşii Lorsch la acel moment. Instituţia organizează anual trei târguri ale căror încasări sunt trimise comunităţii clujene prin intermediul preotului Mircea Dejeu, care este preşedinte la Crucea Roşie din localitate.

Germanii au avut o contribuţie consistentă la ridicarea Casei de Cultură din localitate, fapt pentru care, alături de steagul României, pe clădire este arborat şi steagul Germaniei.

 

“Nu ştiu exact care a fost suma, dar este vorba de una foarte mare”, a punctat Udo Horlebein, vicepreşedintele din prezent al Crucii Roşii Lorsch. Cei doi oficiali ai comunităţii germane au menţionat că sumele care ajung la Bucea sunt distribuite spre diferite activităţi, iar o parte au fost folosite la amenajarea treptelor de acces spre biserica-monument istoric din localitate, obiectiv ce poate fi vizitat inclusiv de turiştii străini.

 


 

 

Comenteaza