CARTIERUL MEU: Zorilor, cartierul în ascensiune - Episodul 3

CARTIERUL MEU: Zorilor, cartierul în ascensiune - Episodul 3
Chiar dacă istoria cartierului nu se scrie pe o perioadă îndelungată ca timp, Zorilor a ajuns să fie rapid unul dintre cele mai populare cartiere clujene. ZIUA de CLUJ îşi propune să facă o incursiune în Zorilor pentru a analiza detaliile legate confortul şi de viaţa de zi cu zi a locuitorilor din cartier.

ZIUA de CLUJ continuă campania promovării cartierelor clujene şi vă prezintă cartierul Zorilor, cu bune şi rele. Vă invităm să ne spuneţi cum este observat Zorilor prin ochii locuitorilor. Comentarii, nemulţumiri, imagini relevante - pe toate le aşteptăm pe adresa redactie@ziuadecj.ro, cu subiectul CARTIERUL MEU.

Marţi, 19 august, ne dăm întâlnire la ora 09:00, în Zorilor cu toţi locuitorii cartierului în zona pieţei.

Construit în mare parte în perioada anilor '80, cartierul Zorilor a fost ridicat în mai puţin de trei ani. Blocurile comuniste nu lipsesc nici din acest cartier, însă, cu timpul, vilele şi construcţiile moderne şi-au găsit şi ele locul în cel mai nou cartier socialist construit în oraş.

VECHI

Înainte să fie ridicat carierul Zorilor,  înainte de anii '80, exista pe deal un mic cartier numit Sinuţa. Acolo erau doar câteva case, fără blocuri, fără şosea, numai câteva drumuri de ţară, pietruite, care legau Sinuţa de celelalte cartiere aflate în vecinătate. Mulţi clujeni care s-au născut sau au trăit în zonă sunt nostalgici după acea parte a oraşului, care se pare că şi-a pierdut treptat din farmec, iar blocurile au început să pună stăpânire pe vechea aşezare.

O clădire reprezentativă pentru cartier este cea a Întreprinderii de Electronică Industrială şi Automatizări (IEIA). Înainte de Revoluţie, în clădire lucrau peste 1.000 de oameni. În anii 1992-1993, IEIA s-a transformat în Electrosigma, iar în noiembrie 1998, s-a privatizat. A fost cumpărată de omul de afaceri Paszkany Arpad. Între timp, spaţii din clădire au ajuns să fie închiriate altor întreprinderi, iar în zilele noastre a ajuns să găzduiască, printre altele, sedii ale unor companii internaţionale.

NOU

Cartierul Europa - Ridicat cu preponderenţă în ultimii zece ani, cartierul Europa reprezintă o continuare a cartierului Zorilor. Zona a fost împânzită de clădiri, odată cu apariţia a tot mai multe blocuri, a duplex-urilor şi a vilelor, toate construite haotic, pe alei care de care mai strâmte. Clădiri cât mai colorate, case cât mai mari, înghesuite pe aleile neasfaltate din zonă, toate au populat în scurt timp noul cartier, făcând din acesta una dintre cele mai populare zone de locuinţe. 

Cartierul Zorilor se află în prezent într-un plin proces de dezvoltare. Treptat, cartierul poate să ajungă un important punct economic pe harta Clujului. Găzduieşte deja mai multe sedii ale unor firme reprezentative pentru industrie, sedii ale unor clinici medicale - de stat şi particulare, supermarket-uri. În partea de nord a cartierului găsim şi Piaţa Agroalimentară, loc în care sute de clujeni îşi fac zilnic cumpărăturile.

ACCENT

Spectacolul ceresc, observat din cartier

Un loc de referinţă în cartier este reprezentat de Observatorul Astronomic. Observatorul se află pe strada Cireşilor nr.19, aproape de Grădina Botanică şi face parte din patrimoniul Universităţii "Babeş-Bolyai"(UBB). Acest obiectiv le oferă clujenilor posibilitatea de a admira spectacolul bolții cerești.

Viaţa studenţească, trăită la maxim în Zorilor

Puţin mai la sud de Observatorul Astronomic, pe strada Observatorului, se află Complexul Studenţesc Observator - o zona animată pe toată perioada anului universitar de catre mii de studenţi veniţi să-şi trăiască la Cluj anii studenţiei. Un alt complex studenţesc, şi anume Hasdeu, se află la limita care delimitează cartierul. În fiecare an, mii de studenţi îşi trăiesc la maxim viaţa studenţească în campusurile universitare clujene, zonele respective ajungând să fie considerate simboluri ale tinereţii. 

Mii de clujeni se tratează anual la spitalul din Zorilor

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj a fost dat în folosinţă în luna mai a anului 1978 şi este format dintr-un ansamblu de construcţii impunătoare cu o suprafaţa totala de 23.097 mp. Activitatea complexă, multidisciplinară, desfăşurată în spital defineşte oferta de servicii medicale de recuperare, având ca obiectiv prevenirea sau reducerea la minim a consecinţelor fizice / funcţionale / psihice / socioprofesionale rezultate din apariţia unei boli. Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca este singurul în Transilvania.

Oază de relaxare

Faţă de alte cartiere clujene, Zorilor se bucură de prezenţa spaţiilor verzi şi a locurilor în care clujenii se pot relaxa. Parcul universitar "Profesor Iuliu Prodan", de pe strada Gheorghe Dima, din cartierul Zorilor, a fost amenajat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Parcul se întinde pe o suprafaţă de 3,1 hectare, iar lucrările de amenajare au costat aproximativ 780.000 lei. În parc au fost amplasate aparate de fitness, aparate de joacă pentru copii, un foişor, precum şi mai multe bănci. Parcul "Profesor Iuliu Prodan" a fost amenajat în urma unui parteneriat încheiat între Consiliul local Cluj-Napoca şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

Grădina Botanică, limita între Zorilor şi centrul oraşului

Chiar dacă nu se situează în cartier, ci chiar în imediata apropiere a acestuia, Grădina Botanică aflându-se la graniţa dintre cartierul Zorilor şi zona centrală a oraşului, acest loc este la îndemâna locuitorilor cartierului. O oază de verdeaţă, întinsă pe o suprafață de aproape 14 hectare, organizată după Unirea Transilvaniei cu România, în anii activității de așezare pe temeiuri solide a universității clujene, a reușit să se dezvolte în timp atât ca și un obiectiv turistic clujean cât și ca important spațiu didactic și științific din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Grădina Botanică este înscrisă pe lista monumentelor istorice din Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010. Grădina conține pe teritoriul său peste 10 000 specii de plante din toate colțurile lumii, fiind structurată pe mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și medicinal. Printre atracțiile grădinii se numără Grădina japoneză (o grădină în stil japonez cu un pârâu și o căsuță în stil japonez), Grădina romană cu vestigii arheologice din vechea colonie romană Napoca, serele şi turnul de apă.

ZIUA de CLUJ vă invită să daţi curs iniţiativei noastre de a analiza situaţiile cartierelor clujene. Vrem să ştim care este gradul de confort, traficul, dacă există spaţii de relaxare şi distracţie şi care sunt problemele cu care se confruntă locuitorii din Zorilor. Aşteptăm părerile dumneavoastră, alături de imagini grăitoare atât la secţiunea de comentarii, cât şi pe adresa redactie@ziuadecj.ro.

Comenteaza