Când lupul e paznic la oi: 200 de camioane de lemn, furate din zona Băişoara

Când lupul e paznic la oi: 200 de camioane de lemn, furate din zona Băişoara
O comisie de control a Romsilva Cluj a descoperit tăieri masive, ilegale, de lemn, în zona Ocolului Silvic Turda. Paguba se ridică la suma de 100.000 de euro. Principalul suspect: şeful pădurarilor din Băişoara.

Aproximativ 200 de camioane de lemn, aceasta este paguba creată prin tăierile ilegale de lemn, principalul suspect fiind, potrivit surselor ZIUA de CLUJ, chiar un angajat al Romsilva Cluj, Vasile Burz, şeful districtului Băişoara. Controlul de fond dispus de Romsilva Cluj a început în luna iunie a acestui an, iar în prima etapă a verificărilor, desfăşurată în perioada 13 iunie-14 august, au fost luate la „puricat" 7 cantoane din cele 20 pe care le are Ocolul Silvic Turda, un canton reprezentând suprafaţa păzită de un pădurar.

Conform surselor ZIUA de CLUJ, paguba descoperită în urma controlului se ridică la suma de 422.729 de lei, adică aproape 100.000 de euro. Comisia de control a Romsilva a depistat că s-au tăiat ilegal 1.600 de metri cubi (mc) de lemn, atât foioase, cât şi răşinoase. Din cei 1.600 de mc de lemn, pădurarii, luaţi la întrebări de comisia de control, nu au putut să justifice 1.500 de mc. Inspectorii Romsilva au depistat, potrivit unor surse avizate, că paguba provine, în mare parte, din acţiunile ilegale ale personalului silvic. Infracţiunile ar fi fost săvârşite prin trei metode. Prima ar fi cea a tăierilor ilegale de arbori marcaţi cu ciocanul silvic, cu ştampilă rotundă, însă neînregistraţi. O a doua metodă de furt este tăierea arborilor marcaţi cu alt dispozitiv decât cele legale, prin urmare fără a fi marcaţi cu ciocanul silvic. Astfel, pentru a da un oarecare aspect de legalitate tăierilor de lemn, pe arbori s-a aplicat ştampilă cu un aparat contrafăcut. A treia metodă prin care s-a furat lemnul a fost tăierea de arbori fără marcă.

Principalul suspect, conform surselor ZIUA de CLUJ, este Vasile Burz, o mare parte din arborii tăiaţi ilegal fiind marcaţi cu dispozitivul personalizat al acestuia, fapt depistat de comisia de control. Burz şi-a dat demisia din funcţia de şef al districtului Băişoara chiar în timpul verificărilor făcute de Romsilva. Conducerea Romsilva a anunţat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj asupra situaţiei găsite în pădurile aflate în zona Ocolului Silvic Turda, dar a şi formulat o plângere penală pe care a trimis-o Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda.

Vasile Burz nu este acuzat pentru prima oară de ilegalităţi. Fostul şef de district mai are un dosar penal pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj pentru folosirea unor avize de însoţire a masei lemnoase, pe care le-a ridicat de la ocolul silvic, însă nu le-a putut justifica. Burz este cercetat în dosarul 58.569 din 24.04.2012 pentru infracţiuni grave, cum ar fi spălare de bani, evaziune fiscală şi fals. Vasile Burz nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi face cunoscut punctul de vedere cu privire la acuzaţiile care i se aduc.

Potrivit Codului silvic, pentru arborii tăiaţi fără marcă, prejudiciul este suportat de către pădurari, iar pentru cei marcaţi, însă tăiaţi ilegal, răspund, în solidar, pădurarul şi şeful de district.
Şeful Romsilva Cluj, Traian Mariş, a confirmat faptul că s-a dispus un control la Ocolul Silvic Turda, care a scos la iveală tăieri ilegale de lemn. „S-a făcut un control la pădurile ce ţin de Romsilva, şi la pădurile pe care le avem în administrare sau în pază. În total, e vorba de 14.624 de hectare de pădure. Din acestea, 7.574 de hectare sunt păduri proprietate publică, 7.050 hectare pădure proprietate privată, din care 3.252 a unităţilor administrative, adică a primăriilor, 3.620 hectare aparţin unor persoane juridice, cum ar fi biserici sau composesorate, iar 1.078 de hectare aparţin unor persoane fizice. Controlul de fond a început în luna iunie. După ce s-a încheiat prima etapă a verificărilor, în urma raportării, la Regia Naţională a Pădurilor s-a dispus trimiterea unui delegat la Cluj", a spus directorul Romsilva Cluj. Motivul delegării unui reprezentant al Regiei a fost prejudiciul mare descoperit. 7

 

 

Comenteaza