Campanie pentru restaurarea statuii “Sfintei Maria”, protectoarea Clujului în timpul epidemiei de ciumă din secolul al XVIII-lea

Campanie pentru restaurarea statuii “Sfintei Maria”, protectoarea Clujului în timpul epidemiei de ciumă din secolul al XVIII-lea
Un universitar clujean a demarat o campanie prin care speră să atragă atenţia autorităţilor asupra degradării statuii Sfintei Fecioare Maria, din curtea bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Lectorul doctor Mihai Cucerzan, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, a iniţiat duminică o campanie în reţeaua de socializare Facebook prin care cere autorităţilor clujene să restaureze şi să reamplaseze statuia Sfintei Fecioare Maria, aflată în prezent în spatele bisericii romano-catolice Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, în zona centrală a Clujului. Monumentul a fost ridicat în anul 1744, în semn de recunoştinţă pentru ocrotirea Clujului în perioada marii epidemii de ciudă care a avut loc între anii 1738 şi 1742.

Clujeanul a deschis duminică pagina de Facebook „Salvaţi Statuia Sfintei Maria", care în numai o zi a adunat aproximativ 150 de susţinători, între care şi realizatorul de emisiuni de televiziune Lucian Mândruţă. „Solicităm reabilitarea monumentului "Sfânta Maria Protectoare" şi reamplasarea acestuia în centrul istoric al Clujului. Statuia Fecioarei Maria este un monument edificat la Cluj în anul 1744. Monumentul se află la ora actuală în spatele Bisericii Sf. Petru din cartierul Mărăşti şi este într-o stare avansată de degradare. Solicităm autoritaţilor reabilitarea monumentului şi reamplasarea acestuia în centrul istoric", a scris Cucerzan pe pagina de Facebook, cel care a sesizat situaţia monumentului istoric. "Sunt interesat de soarta culturii, spiritualităţii. Nu ai cum să nu sesizezi situaţia deplorabilă a statuii, de mai bine de un deceniu se află în aceleaşi condiţii. Spiritul civic nu ne permite să privim cu indiferenţă problemele din jurul nostru. Din cauza nepăsării s-a ajuns aici. Am iniţiat această campanie cu scopul de a trage un semnal de alarmă în legătură cu acest important monument al oraşului, aflat într-o avansată stare de degradare. Cred că este timpul ca acesta să fie reabilitat şi reamplasat acolo unde îi este locul, în centrul istoric al Clujului", a declarat Mihai Cucerzan, care speră ca autorităţile să ia în seamă iniţiativa sa.

"Cred că autorităţile ar trebui să cunoască situaţia statuii. Problema este că în cazul de faţă avem un monument aflat de multă vreme în paragină. Ultima sa reabilitare s-a realizat cu decenii în urmă", a precizat Cucerzan. La rândul lui, Lucian Mândruţă a atras atenţia asupra paginii "Salvaţia Statuia Sfintei Maria". "Nu sunt un om religios, dar aici este vorba de bun simţ. Hai să-i ajutăm pe clujenii catolici să-şi recapete statuia Sfintei Maria, la locul ei. E prea plin oraşul de statui şi de inscripţii că suntem şi noi pe acolo de 2000 de ani (neapărat!). Hai să arătăm celor de altă confesiune şi etnie că românul e civilizat şi nu mojic!", a scris Mândruţă.

Reporterii ZIUA de CLUJ au vizitat, ieri, biserica în spatele căreia este amplasat monumentul. Statuia "Sfintei Maria" se află în plină degradare, figurile îngerilor de pe obelisc şi al fecioarei Maria fiind roase de trecerea anilor. Mai mult, statuia este împrejumuită de tufişuri, astfel încât clujenii cu greu se pot apropia de ea pentru a o admira.

Istoricul Lukacs Josef, autorul cărţii "Povestea oraşului-comoară", face referire în volumul său la statuie care a fost "ridicată în memoria clujenilor morţi în epidemia de ciumă". Monumentul este opera sculptorului austriac Anton Schuchbauer la cererea guvernatorului Anton Kornis, în semn de recunoştinţă pentru ocrotirea Clujului în timpul ultimei mari epidemii de ciumă care a avut loc în perioada 1738-1742. "La sfârşitul anilor '50 statuia a fost restaurată şi imediat a fost alungată din centrul Clujului, din faţa Bisericii Piariste, şi reamplasată apoi în spatele bisericii Sfântul Petru. Oficialii comunişti au restaurat obeliscul, iar apoi au mutat statuia din centrul Clujului", a declarat istoricul Lukacs Josef, care a explicat că „monumentul în stil baroc completa foarte frumos piaţa care exista pe strada Universităţii". „Reamplasarea statuii în centrul Clujului ar fi un lucru benefic", a adăugat Lukacs.

Conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) speră să poată face restaurarea monumentului istoric, însă deocamdată nu are fonduri. „Intenţionăm să reamplasăm statuia în centru. Am avut discuţii cu Primăria, cu rectorul Universităţii Babeş-Bolyai şi cu istorici în istoria artei pentru că parcarea poate fi desfiinţată. Problema e finanţarea pe care n-o avem nici noi, nici primăria. Nu am făcut un calcul estimativ al costurilor", a declarat Leonard Horvath, directorul DJCPN. Reprezentanţii Primăriei nu au putut fi contactaţi.

 

 

Comenteaza