Campanie electorală cu accente penale

Campanie electorală cu accente penale
De la începutul campaniei electorale până în prezent, poliţia a înregistrat două dosare penale, în care se cercetează furtul unor bannere.

Pe lângă cele două dosare penale pentru furtul bannerelor electorale, în judeţul Cluj au mai fost constatate şapte contravenţii la Legea nr. 67/2004, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Contravenţiile au constat în distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a materialelor electorale, dar şi în afişarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj.

Majoritatea incidentelor s-au petrecut în zonele rurale, dar şi în Cluj-Napoca, Gherla, Turda şi în comunele Apahida şi Floreşti. "Această campanie este una mai liniştită, mai civilizată decât cele de anii trecuţi. Mai apar şi sincope, cel mai adesea în zonele rurale, unde patimile sunt mai mari. Avem lucrători angrenaţi în patrulare, asigurăm în special menţinerea locurilor pentru afişe, acum începe distribuirea buletinelor de vot, deci vom supraveghea şi acest lucru. În cursul zilei de sâmbătă trebuie eliminate materialele de propagandă, mai ales din jurul secţiilor de votare. Această misiune revine primăriilor, dar noi vom supraveghea îndeplinirea acestei obligaţii", a declarat şeful IPJ Cluj, chestorul Ioan Păcurar, pentru ZIUA de CLUJ.

Pedepsele pentru contravenţii şi infracţiuni electorale încep cu amenda de la câteva sute la câteva mii de lei şi se încheie cu pedeapsa la închisoare, ce merge chiar până la şapte ani în cazuri mai grave. De exemplu, mita electorală (atât darea, cât şi luarea) se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani. "Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi sau un anumit candidat pentru funcţia de primar sau de consilier, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani", prevede art. 105, alin. 1 din Legea nr. 67/2004.

Însă multe dintre contravenţiile şi infracţiunile electorale sunt legate chiar de momentul alegerilor, iar până atunci mai sunt câteva zile. De exemplu, Legea nr. 64/2004 arată la art. 107 că "Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale, ruperea sigiliilor constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă".

Unul dintre incidentele acestei campanii a fost vandalizarea mai multor panouri electorale ale candidatului USL la conducerea Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Acesta a făcut plângere la IPJ Cluj pentru depistarea autorilor distrugerii. "Ca urmare a actelor de vandalism, prejudiciul creat este de 360 de euro, e preţul pentru tipărirea încă o dată a materialelor afişate, respectiv 216 euro - preţul montajului. Menţionăm, de asemenea, că prejudiciul de imagine pentru zilele în care expunerea nu este posibilă trebuie cuantificat, dat fiind faptul că au mai rămas opt zile de campanie, dintre care timp de minim două zile nu vom beneficia de expunere pe panoul identificat mai sus", arată USL Cluj în plângerea către poliţie, depusă în 1 iunie. Unul dintre panouri era amplasat la intrarea în Gilău dinspre Oradea, pe DN1 E60.

Fără incidente grave, deocamdată

Ministrul Administraţiei şi Internelor (MAI), Ioan Rus, a declarat la Cluj, în 2 iunie, că au fost înregistrate în această campanie electorală peste 1.500 de incidente la nivel naţional, majoritatea nefiind grave. Dintre acestea, 617 fapte sunt de natură penală, iar amenzile aplicate ajung la peste 227.000 de lei. "Nu există lucruri grave care s-au întâmplat în această campanie electorală până în acest moment. Sunt o sumă de fapte legate de ruperi şi furturi de afişe, ameninţări, încercări de mituire", a spus ministrul de Interne.

 

 

Comenteaza