Cămătarii din Dej, condamnaţi pentru şantaj, dar achitaţi pentru cea mai gravă acuzaţie

Cămătarii din Dej, condamnaţi pentru şantaj, dar achitaţi pentru cea mai gravă acuzaţie
Cei cinci cămătari trimişi în judecată de DIICOT în urmă cu trei ani au fost condamnaţi marţi de Tribunalul Cluj. Aceştia au scăpat de acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat.

Membrii grupului infracţional au primit pedepse cuprinse între doi şi şapte ani de închisoare, dar sentinţa este atacabilă cu apel. Cămătarii acordau împrumuturi, iar apoi prin ameninţări, şantaj şi violenţe îşi obligau victimele să plătească dobânzi în mod ilegal sau să-şi vândă bunurile personale ori activele deţinute la firme. Grupul a fost destructurat de poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj-Napoca.

Poliţiştii au început să documenteze activitatea cămătarilor din Dej în toamna lui 2008, după ce mai mulţi păgubiţi au decis să apeleze la organele de cercetare. Grupul organizat de cămătari era format din Tiberiu Boncşină (40 de ani), Costel Gaciu (37 de ani), Felician Fărcaş (36), Ovidiu Adrian Stupar (34 de ani) şi Marius Mateş (33 de ani), toţi personaje ultracunoscute în Dej. Cei cinci au fost arestaţi în martie 2009. Anchetatorii au arătat că membrii grupării acordau împrumuturi persoanelor (în special oameni de afaceri) care se aflau într-o situaţie financiară dificilă, dobânzile practicate mergând de la 10-20% pe lună pentru perioade mai lungi de timp, până la 8-10% pentru perioade scurte, uneori acestea fiind chiar de 1% pe zi. Ulterior, prin ameninţări, şantaj şi violenţe exercitate asupra debitorilor, membrii grupării mafiote îi obligau pe aceştia chiar să-şi vândă bunurile personale sau ale firmei ori să încheie contracte fictive pe bunurile deţinute, să presteze diferite lucrări sau să predea materiale de construcţii. Mai multe persoane din Dej şi-au pierdut afacerile, bunurile personale şi ale societăţii, imobile, autoturisme şi utilaje.

Singurul care a scăpat din arest după şapte luni a fost Marius Mateş, cel care a primit ulterior şi cea mai uşoară pedeapsă. În aprilie 2011, după doi ani de arest, au fost puşi şi ceilalţi inculpaţi în libertate. După un proces care a durat trei ani, timp în care au fost audiaţi zeci de martori, instanţa clujeană a dat zilele trecute soluţia în acest dosar.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Tiberiu Boncşină, condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în formă continuată, din care se deduce perioada arestului preventiv, cuprinsă între 29 martie 2009 la 12 aprilie 2011. Instanţa a dispus în cazul lui Boncşină şi confiscarea sumelor de 8.766 de lei şi 15.100 euro, obţinute prin săvârşirea infracţiunii de şantaj. În plus, cămătarul a fost obligat de Tribunalul Cluj să plătească daune materiale în valoare de 99.160 de lei firmei Procad Construcţii SRL, care s-a constituit în proces ca parte civilă, proprietarul acesteia fiind una dintre victimele grupării. Firma se află acum în insolvenţă.

Felician Fărcaş a fost condamnat la şase ani şi nouă luni închisoare cu executare, tot pentru şantaj în formă continuată. Felician Fărcaş a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj şi la doi ani de închisoare pentru ucidere din culpă, însă pedeapsa a fost absorbită de cea aplicată de Tribunalul Cluj în cazul de şantaj. Şi în cazul acestuia s-a dedus din pedeapsă perioada petrecută în închisoare, atât în arest pentru şantaj, cât şi cea de după condamnarea primită pentru ucidere din culpă, acesta fiind reîncarcerat în 16 decembrie 2011. De la Felician Fărcaş s-a confiscat suma de 6.466 de lei, provenită din actele de şantaj. Cămătarul a fost obligat şi la plata de daune materiale către firma Procad Construcţii, în valoare de 56.800 de lei, şi la plata a 450 de euro către un dejean, care s-a constituit în proces ca parte civilă. De la Felician Fărcaş s-au confiscat şi un lanţ din aur de 14 K, în greutate de 218,68 grame, precum şi un autoturism marca BMW 520.

Costel Gaciu a primit o pedeapsă de patru ani şi şase luni închisoare cu executare, sub aceeaşi acuzaţie. Acesta a mai fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală, printr-o sentinţă definitivă a Tribunalului Cluj, în 2010. Pedeapsa a fost absorbită de cea aplicată pentru şantaj. Şi acesta a fost obligat la plata de daune materiale către firma Procad Construcţii SRL, în valoare de 7.856 de lei.

Ovidiu Adrian Stupar a fost condamnat la trei ani şi nouă luni închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de şapte ani. De la acesta a fost confiscată suma de 12.966 de lei, obţinută prin săvârşirea infracţiunii de şantaj. Al cincilea cămătar, Marius Mateş, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi a fost obligat la daune de 4.970 de lei către aceeaşi firmă, al cărei patron a fost victima celor cinci cămătari.

Au scăpat de acuzaţia cea mai gravă

Cei cinci indivizi au fost achitaţi de infracţiunea de constituire, asociere, sprijinire a unui grup infracţional organizat, pentru care se prevăd pedepse de până la 20 de ani, precum şi de acuzaţia de înşelăciune. Totodată, nu au putut fi judecaţi pentru infracţiunea de cămătărie, care este prevăzută doar în noul Cod penal. Sentinţa Tribunalului Cluj poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

 

 

Etichete
Comenteaza