Calendar ortodox pentru 11 februarie 2024. Sărbătoare mare pentru toți credincioșii

Calendar ortodox pentru 11 februarie 2024. Sărbătoare mare pentru toți credincioșii
| Foto: wowbiz

Biserica Ortodoxă îi cinstește pe 11 februarie 2024 pe Sfântul Ierarh Vlasie, episcopul Sevastiei și pe Sfânta Teodora Împărăteasa.

În fiecare an, pe data de 11 februarie, biserica îi pomenește pe Sfântul Ierarh Vlasie, episcopul Sevastiei și pe Sfânta Teodora Împărăteasa. Pentru că pică într-o zi de duminică, este cruce roșie în calendarul ortodox.

Tot astăzi, în Duminica a XVI-a după Rusalii, din calendarul ortodox, este amintită „Pilda talanților”.

Sfântul Ierarh Vlasie a trăit în secolul al IV-lea, în Sevastia Capadociei. Datorită credinței sale nemărginite, a fost ales episcop de către creștini, iar Dumnezeu i-a dat darul tămăduirii.

Sfântul Vlasie trăia într-o peșteră a Muntelui Argheos, alături de animale sălbatice. În timpul unei prigoane creștine, a fost arestat și obligat să renunțe la creștinism. Pentru că nu a acceptat, a fost decapitat, primind astfel cununa muceniciei, în anul 316.

Sfânta Teodora Împărăteasa este prăznuită în fiecare an, pe data de 11 februarie. Împărăteasă Teodora s-a născut în jurul anilor 810-815, în orașul Elissa din Paflagonia, într-o familie de creștini. Potrivit scrierilor bisericești, a fost soția împăratului Teofil.

Înainte de a se căsători, împăratul a oferit câte un măr pentru 7 fete, apoi le-a chemat la palat în următoarea zi. Pentru că Teodora a fost singura care nu a mâncat mărul, ci l-a adus lui, cu promisiunea că îi va dărui fecioria sa și un fiu, acesta a decis să o aleagă drept soție, potrivit wowbiz.ro.

Comenteaza