Brazii de Crăciun sunt şi în acest an o afacere ilegală în bună măsură la Cluj-Napoca VIDEO

Brazii de Crăciun sunt şi în acest an o afacere ilegală în bună măsură la Cluj-Napoca VIDEO
Mii de brazi au fost scoşi la vânzare pe străzile şi în pieţele din Cluj. O bună parte dintre pomii de Crăciun nu au însă etichete care să dovedească provenienţa lor. Autorităţile au demarat controale ca să împiedice vânzarea ilegală de brazi.

Brazii de Crăciun sunt şi în acest an o afacere ilegală în bună măsură la Cluj-Napoca. Pomii fără crotali sunt o marfă care se vinde de altfel, la vedere, în plin centrul Clujului.

Conducerea Direcţiei Silvice Cluj confirmă cele descoperite de reporterii Realitatea TV pe teren. Autoritatile spun că până şi brazii cu etichetă sunt de provenienţă ilegală, iar acest lucru este dovedit de locul în care sunt fixate acestea.

"Brazii care intră în ţară legal cei cei care se valorifică legal , cei care au un act de punere în valoare şi autorizaţi la tăiere poartă acei crotali. Nu se pot muta de pe un brad pe altul, fiindcă e pus între rândurile de ramuri astfel încât să nu se mai poată desface. Când se desface se rupe", spune Traian Mariş, Direcţia Silvică Cluj.

Reprezentanţii municipalităţii susţin că până acum au dat doar avertismente pentru comercianţii de brazi şi că abia de astăzi vor urma şi amenzile.

"Începând din această săptămână va începe şi amenzile pentru cei care nu respectă prevederile legale în vigoare în Cluj-Napoca şi practic există două tipuri de sancţiuni. Una pentru ocupare abuzivă a domeniului public şi pentru activităţi comerciale neautorizate, amenda fiind de 500 de lei şi jumătate amenda în 24 de ore", spune Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca.

Anul acesta municipalitatea a amenajat 65 de amplasamente în tot Clujul pentru vânzătorii de brazi. Reprezentanţii instituţiei spun că doar aici se va putea derula acest comerţ şi doar pe baza autorizaţiei de la primărie care trebuie să verifice şi actele de provenienţă a mărfii.

 

Comenteaza