Boc: "Ponta face o diversiune; îi solicit să adopte Ordonanţa de Urgenţă care lasă la latiduinea primăriilor majorarea taxelor" VIDEO

Boc:
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc i-a solicitat astăzi premierului Victor Ponta să adopte în cursul acestei săptămâni Ordonanţa de Urgenţă care lasă la latitudinea primăriilor majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru 2013.

Emil Boc a precizat că Victor Ponta încearcă o diversiune şi nu a răspuns punctual nemulşţumirilor formulate de edilul Clujului. "Pe site-ul Ministerului Finanţelor există încă din data de 21 decembrie un proiect de Ordonanţă de Urgenţă ce lasă la latitudinea autorităţilor locale majorarea taxelor şi impozitelor locale. O putea adopta fie la sfârşitul anului trecut, fără convocarea Parlamentului în şedinţă extraordinară, fie la începutul acestui an, cu convocarea PArlamentului în şedinţă extraordinară. Din câte am înţeles Parlamentul se va întruni oricum în şedinţă extraordinară, pentru adoptarea bugetului pe 2013", a precizat Boc. Edilul a arătat că actul publicat pe site-ul Ministerului fInanţelor permite autorităţilor locale să decidă cu privire la corelarea taxelor şi impozitelor locale cu inflaţia, în timp ce Hotărrea de Guvern adoptată pe 27 decembrie le obligă să idnexeze taxele şi impozitele respective.

Edilul Clujului a arătat că premierul Victor Ponta a declarat în 12 decembrie 2012 că Guvernul va permite, dar nu va impune majorarea texelor locale şi că această decizie va aparţine consiliilor locale. "Hotărârea de Guvern 1309 din 27 decembrie 2012 îl contrazice. Această Hotărâre de Guvern, adoptată în 27 decembrie şi publicată pe 28 decembrie, indexează în mod obligatoriu impozitele şi taxele locale pentru toate autorităţile locale cu 16%. În cadrul aceleiaşi şedinţe de Guvern atât premierul cât şi vicepremierul declară însă că adoptă Ordonanţă de Urgenţă şi vor adopta în consecinţă un act normativ de modificare a Codului Fiscal, prin care să-şi respecte ce a promis Victor Ponta încă din 12 decembrie. Ei doar anunţă autorităţile locale care este nivelul de indexare pe ultimii trei ani, dar vor decide ele dacă vor indexa sau nu. Cu alte cuvinte să scoată castanele din foc cu mâna primăriilor. Suntem în 28 decembrie, actul e publicat în Monitorul Oficial, dar actul de modificare a Codului Fiscal nu este aprobată. Eu îl întreb pe Victor Ponta unde este Ordonanţa de Urgenţă a de modificare a Codului Fiscal şi el îmi răspunde de ce a adoptat Ordonanţă simplă pentru modificarea Codului Fiscal. Eu îl întreb un lucru şi el îmi răspunde altceva. În asta constă diversiunea maximă pe care el o realizează. Eu îl întreb despre actul normativ în materia de modificare a Codului Fiscal prin Ordonanţă de Urgenţă şi el dă vina Administraţiei Prezidenţiale, că nu are lege de abilitar", a precizat Emil Boc.

Primarul Clujului a subliniat că premierul "a fost prins cu mâţa în sac" şi aruncă vina în altă parte. "Ca fost membru al Cabinetului meu şi ca fost ministr al Relaţiei cu Parlamentul ştia că pentru Ordonanţă de Urgenţă nu are nevoie de Lege de abilitare. Ai nevoaie doar de decizia primului-ministru şi de actul pregătit de Ministerul Finanţelor", a menţionat Boc.

Fostul premier i-a solicitat actualului prim-ministru ca în cursul acestei săptămâni să aprobe prin Ordonanţă de Urgenţă modificarea Codului Fiscal, pentru a permite consililor locale să decidaă asupra modului de corelare a taxelor şi impozitelor locale cu inflaţia. Dacă Guvernul nu va aduce modificarea solicitată inclusiv la Cluj taxele şi impozitele se vor majora cu 16%. "Am suspendat începând de luni (astăzi, n.red.) plata taxelor şi impozitelor, până la lămurirea situaţiei, însă nu vom putea continua la nesfârşit. Dacă Hotărârea de Guvern rămâne în vigoare aşa cum este, vom convoca o şedinţă extraordinară a Consiliului Local pentru a vota indexarea. Să sperăm însă că premierul îşi va respecta promisiunea şi va aproba Ordonanţa de Urgenţă", a conchis edilul Clujului.

Vezi ce au declarat premierul Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu.

Citeşte şi Meciul premierilor: Boc pune în cârca lui Ponta majorarea birurilor locale cu 16%.

Vezi şi Guvernul despre acuzele lui Boc: "Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea executivului de a emite OG pe perioada vacanţei parlamentare"

 

Comenteaza