Boc: Pericolul reintrării în recesiune nu este complet înlăturat, este oricând posibil

Boc: Pericolul reintrării în recesiune nu este complet înlăturat, este oricând posibil
Pericolul revenirii recesiunii anul viitor nu este complet înlăturat, motiv pentru care Guvernul trebuie să aplice o serie de măsuri, precum manageri privaţi la companii de stat şi finalizarea doar a investiţiilor care se justifică, renunţând la cele care nu sunt necesare, a afirmat premierul Emil Boc.

Pericolul revenirii recesiunii anul viitor nu este complet înlăturat, motiv pentru care Guvernul trebuie să aplice o serie de măsuri, precum manageri privaţi la companii de stat şi finalizarea doar a investiţiilor care se justifică, renunţând la cele care nu sunt necesare, a afirmat premierul Emil Boc.

"Se vorbeşte tot mai mult la nivelul Uniunii Europene de pericolul revenirii recesiunii în anul 2012. Eu spun că acest pericol nu este complet înlăturat şi că oricând este posibil. Pentru a evita revenirea României în recesiune, nu avem altă alternativă decât continuarea reformelor, să cheltuim cât producem şi ceea ce împrumutăm să ducem în investiţii", a spus Boc, la o conferinţă pe teme economice.

El a asigurat că bugetul pentru anul viitor nu va include politici electorale, deoarece stabilitatea macroeconomică este de preferat în locul unor "politici aventuriere".

"În politica pentru 2012 nu veţi găsi nimic care să aibă de-a face cu anul electoral, cu toate consecinţele pentru ceea ce înseamnă partidele care compun coaliţia, dar cred că o coaliţie responsabilă tocmai printr-un asemenea mod de manifestare îşi poate demonstra credibilitatea", a afirmat premierul.

Surse din cadrul UDMR au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că parlamentarii UDMR au mandatat conducerea formaţiunii să insiste în Guvern pentru soluţii care să permită anul viitor majorări salariale şi creşterea pensiilor, teme care să fie discutate şi în următoarele întâlniri cu oficialii Fondului Monetar Internaţional.

Şeful Guvernului a precizat însă, în conferinţa economică organizată marţi, că nu vede anul 2012 "în roz" şi că este nevoie de responsabilitate în politica bugetară.

"Dacă există o temere, aceasta este legată de clasa politică, de a nu repeta greşelile politice din 2008. Dacă acestea se vor repeta, România se va scufunda", a spus Boc.

El a arătat că Guvernul este obligat să renunţe la investiţii care nu mai sunt considerate necesare şi să susţină doar proiecte care se justifică, cu riscul ca această politică să nemulţumească autorităţile locale.

"Politica de investiţii nu este însă făcută numai de guvern, ci şi de autorităţile locale, iar acestea trebuie să înţeleagă că nu orice investiţie într-o panseluţă sau într-un parc din pădure aduce efecte benefice în economie", a afirmat şeful Executivului.

Boc a asigurat totodată că Guvernul va limita anul viitor deficitul bugetar la maximum 3%, incluzând şi pierderile unor companii de stat.

"Deficitul pentru anul 2012 trebuie să fie sub 3%, deoarece este un angajament al României în cadrul procedurii de deficit excesiv cu Comisia Europeană. Spun că este posibil ca deficitul să fie sub 3%, pentru că avem o problemă cu companiile de stat care au acumulat în permanenţă arierate, iar orice pierdere a companiei de stat trece pe deficit şi se plăteşte de la buget. Acum se fac evaluările la fiecare companie şi vom şti cât din procentul de 3% din PIB este afectat de companiile de stat", a spus Boc.

Premierul a afirmat, luni, că proiectul bugetului de stat pentru anul viitor a fost finalizat de Guvern, dar va fi înaintat Parlamentului după ce Comisia Europeană (CE) va anunţa prognoza de creştere economică pentru România şi după ce ţinta de deficit pentru 2012 va fi stabilită cu FMI şi CE.

Conform legii, proiectul de buget pentru anul următor trebuie transmis Parlamentului de către Guvern până la data de 15 octombrie a fiecărui an.

Reprezentanţii Guvernului au anunţat însă deja că proiectul de buget va fi finalizat după discuţii cu experţii FMI şi CE, aceştia urmând să sosească la Bucureşti săptămâna viitoare.

Prin ultima scrisoare de intenţie, redactată la finalul misiunii de evaluare din mai-iunie, Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional ca lista companiilor de stat ale căror pierderi trebuie avute în vedere la calculul deficitului bugetar să fie semnificativ restrânsă, de la 30 la doar 10 societăţi, prin scoaterea din evidenţă a aeroporturilor şi CET-urilor locale. Din cele 20 de companii eliminate din listă, unele înregistrează pierderi la nivelul anului trecut, precum CET Braşov (59,9 milioane lei), Centralele de Termoficare Aqua Calor (3,6 milioane lei) sau Uzina Termică Comăneşti (996.000 lei), iar altele, precum o parte din aerogări, sunt pe profit.

Pe listă au fost astfel menţinute doar CN Huilei, CNADNR, Fondul Proprietatea, Metrorex, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, Societatea Naţională a Cărbunelui, CFR Călători, Radiocomunicaţii Navale Radio Constanţa, Compania Naţională de Căi Ferate CFR şi Termoelectrica.

Potrivit strategiei fiscal-bugetare aprobată recent de Guvern, deficitul bugetar în metodologia europeană este prevăzut să scadă la 4,4% din PIB în acest an, la 3% din PIB în 2012, la 2,5% din PIB în 2013, respectiv la 2,2% din PIB în 2014.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat însă, în urmă cu o lună, că deficitul bugetar va depăşi anul viitor ţinta de 3% din PIB după metodologia europeană de calcul, chiar şi într-un scenariu optimist în care creşterea economică va fi de 4%, şi că Guvernul ar trebui să identifice urgent măsuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar cu circa un procent din PIB.

 

Comenteaza