Video Boc critică discursul lui Cristi Puiu de la TIFF: "Ca nunca în perete, aici oamenii gândesc cu cap"

Boc critică discursul lui Cristi Puiu de la TIFF: "Ca nunca în perete, aici oamenii gândesc cu cap"

Primarul Clujului, Emil Boc, critică discursul lui Cristi Puiu de la TIFF, în care regizorul a îndemnat oamenii să nu poarte mască de protecţie în plină pandemie de coronavirus. 

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

"Mă bucur că aici la Cluj comportamentul este peste media chiar europeană de atitudine. Acesta a fost şi motivul pentru care discursul lui Cristi Puiu de la TIFF nu a prins aici la Cluj. E ca nuca în perete, pentru ca aici la Cluj, oamenii gândesc cu cap şi nu se lasă influenţaţi de un mesaj sau altul. Un mesaj nepotrivit, în faţa civilizaţiei TIFF, care arată respect unul faţă de celălalt şi respect pentru oraşul în care se desfăşoară acest eveniment. Repet, vi în Cluj şi ţi acest discurs care nu are nicio legătură cu cei pe care îi ai în faţă şi, în plină pandemie, arată lipsa ta de adaptare la context", a pus Boc la un post de radio local. 

Regizorul Cristi Puiu a declarat, la proiecţia în avanpremieră naţională a celui mai nou film al său, "Malmkrog", că este "inuman" ca spectatorii să privească un film de 200 de minute purtând masca de protecţie pe faţă. El a amintit că "Malmkrog" a avut premiera în Franţa "în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască".

La Cluj-Napoca, filmul a fost proiectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în aer liber, în curtea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. "Am muncit foarte mult la acest film, fără mască. Am avut noroc. Uitaţi, stau, păstrez distanţarea socială, toate normele sunt aici. Ce o să vedeţi aici pe ecran probabil că este încă o copie de lucru, dar nu filmul ca atare, ci subtitrarea, deci s-ar putea să existe încă două-trei greşeli. N-am apucat să corectăm, pentru că nu ne-am gândit că o să lansăm vreodată acest film din pricina acestei pandemii mondiale. Filmul a ieşit în Franţa, în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască, în interior, cum ar veni treaba. Şi ăsta este motivul pentru care eu nu particip la această poveste", a explicat Puiu, înainte de începerea proiecţiei.

 El a spus că, în ceea ce priveşte comunicarea în contextul pandemiei, "tonul autorităţilor statului este inacceptabil". "Stau, distanţare socială iar de mâine, am înţeles, la Cluj se poartă mască în aer liber. Ok, îmi pare rău pentru dumneavoastră, este un film de 200 de minute. Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Şi eu vă rog să plecaţi atunci când aţi simţit că trebuie să ieşiţi, că nu mai suportaţi, să plecaţi, vă rog foarte mult. Dacă dumneavoastră sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie '89 şi care au zis 'Nu' dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil", a afirmat regizorul.

Puiu a subliniat, de asemenea, că "absolut orice abuz trebuie amendat". "Mi se pare extraordinar de mişto că la Cluj oamenii sunt disciplinaţi şi atenţi la toate detaliile astea, dar cred că absolut orice abuz trebuie amendat. Şi dacă n-o faceţi dumneavoastră, prin vot de data asta, n-o face nimeni. Dacă n-o facem noi, n-o face nimeni. Şi ştiu că oamenii sunt speriaţi şi respect şi distanţarea socială şi port masca când intru în absolut orice spaţiu închis. Dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeţi în mâini, credeţi-mă, o să mergeţi în mâini. Pe (Bulevardul - n.r.) Eroilor. Îmi pare foarte rău şi ştiu că nu toţi sunteţi de acord cu mine şi vă e teamă de pandemie. Ar fi bine să vă fie teamă de alte lucruri, mult mai grave", a afirmat cineastul.

Masca a devinit obligatorie în tot județul Cluj, începând de sâmbătă, 8 august, potrivit deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Aceasta se va purta la întruniri culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment organizate în spaţii publice deschise, în zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje și adunări cu caracter religios. Masca se va purta toată ziua, indiferent de oră, pe toată durata stării de alertă, potrivit CJSU Cluj.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Etichete
Comenteaza