Blocaj pe mai multe şosele din ţară. Transportatorii au protestat, nemulţumiţi de tarifele RCA

Blocaj pe mai multe şosele din ţară. Transportatorii au protestat, nemulţumiţi de tarifele RCA
Liderul transportatorilor, Radu Dinescu, spune că ordonanţa dată ieri de guvern nu stipulează care este preţul de referinţă al asigurării de răspundere civilă auto (RCA), "lăsând aceeaşi Autoritate de Supraveghere Financiară (ASF) să îl stabilească".

Secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a declarat că transportatorii protestează pentru faptul că preţul RCA a crescut excesiv ajungând la 5.000 euro pentru un cap tractor.

"Ordonanta dată de guvern nu stipulează care este preţul de referinţă al RCA lăsând aceeaşi ASF să îl stabilească, ASF căruia i-am cerut demisia. ASF care timp de şapte luni nu a făcut nimic", a afirmat Dinescu.

Reacţia executivului

Guvernul nu are competenţe în privinţa stabilirii valorii de plafonare a tarifelor RCA şi este inadmisibil să i se ceară acest lucru, a precizat joi purtătorul de cuvânt al rxecutivului, Liviu Iolu, adăugând că ordonanţa aprobată oferă cadrul juridic pentru ca ASF să clarifice situaţia.

"Problema RCA trenează de multă vreme, din cauza incapacităţii instituţiilor responsabile de a gestiona această situaţie. După consultări cu transportatorii, ASF şi Consiliul Concurenţei, guvernul a adoptat ieri (miercuri, n. red.) o ordonanţă de urgenţă tocmai pentru a crea cadrul juridic care să permită rezolvarea acestor probleme", a precizat Iolu.

Iolu a mai spus că ordonanţa reflectă solicitările transportatorilor, respectând legea şi rolul tuturor instituţiilor implicate. "Nu este în competenţa guvernului să stabilească valoarea de plafonare a tarifelor RCA şi este inadmisibil să i se solicite guvernului acest lucru. Această chestiune trebuie clarificată de ASF.

Guvernul nu se poate substitui instituţiilor care trebuie sa-şi asume responsabilitatea rezolvării disensiunilor dintre asiguratori şi transportatori. Stabilirea preţurilor, cerere formulată în petiţia adresată Guvernului, nu este în atribuţiile Executivului ci a Autorităţii de Supraveghere Financiară care are cadrul legal să intervină", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Motivul protestului a fost confirmat şi de preşedintele FORT, Augustin Hagiu. "Protestam pentru stabilirea unui preţ de referinţă RCA. Vom protesta până când se va întâmpla ceva. Nu ne-a chemat nimeni la discuţii. Normal ar fi fost ca ASF să stabilească un preţ de referinţă sau să îl stabilim împreună şi astfel să discutăm", a spus Hagiu.

Protestul a început la ora 09:00, în faţa guvernului şi a continuat şi după ora 15:00. În Piaţa Victoriei au fost aduse zeci de maşini de mare tonaj, camioane, tiruri, taxiuri, care au claxonat tot timpul. Preşedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, a declarat că o parte din maşini au fost blocate pe şoseaua de centură şi la Arcul de Triumf şi nu li s-a permis să intre in Piaţa Victoriei.

Oamenii au scandat "Jos mafia, jos Negriţoiu!" şi aveau pancarte cu "Negriţoiu, vinovat pentru tot ce s-a întâmplat şi el trebuie arestat!". Deşi guvernul a adoptat o ordonanţă prin care este îngheţat preţul RCA, transportatorii vor plafonarea tarifelor de referinţă  pe o perioadă mai îndelungată, nu pentru 6 luni sau mai puţin şi cer demisia lui Negriţoiu.

Transportatorii rutieri au organizat joi un protest de amploare la care au anunţat că vor scoate în stradă 5.000 de vehicule în Bucureşti şi alte 100.000 în ţară. Protestul a avut loc în intervalul orar 09:00-15:00, în Piaţa Victoriei, în faţa sediului guvernului. Potrivit preşedintelui COTAR, Vasile Ştefănescu, cererea de autorizare a protestului a fost aprobată de Primăria Bucureşti.

În intervalul orar 05:00-07:00, au fost aşteptate la protest mai multe vehicule auto din provincie, ce au intrat în capitală din zonele Autostrada A1 - Liceul Industrial nr. 8, Autostrada A2 - Policolor, DN1 - Fântâna Mioriţa, DN2 - Parcul Plumbuita.

Începând cu ora 05:00, circulaţia a fost restricţionată pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf la Piaţa Victoriei şi de la Piaţa Arcul de Triumf la Piaţa Presei, fiind permisă pe Strada Arhitect Ion Mincu. Proteste ale transportatorilor, cu drumuri blocate, au avut loc în majoritatea judeţelor din ţară, iar circulaţia s-a desfăşurat cu dificultate în Sibiu, Braşov, Arad, Iaşi.

Comenteaza