“Big Brother” la examenul de titularizare

“Big Brother” la examenul de titularizare
Candidaţii la titlul de profesor au fost supravegheaţi în sălile de examen cu ajutorul camerelor video. Ei spun că s-au simţit la concurs precum elevii de la bacalaureat.

Peste 1.000 de persoane au susţinut ieri examenul de titularizare pentru a deveni cadre didactice. Viitorii dascăli s-au simţit însă ca nişte elevi de liceu, după ce au fost supravegheaţi cu camere video în sălile de examen.

Concursul a fost susţinut în trei centre de examen, în funcţie de materiile pe care viitorii dascăli urmează să le predea. Astfel, la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" au susţinut examenul candidaţii pentru posturile de profesori de limba română, de limbi străine, religie, educaţie fizică şi arte, la Colegiul Tehnic Energetic - pentru posturile de matematică, informatică, chimie, biologie, geografie, istorie, filosofie şi pentru disciplinele tehnologice, iar la Şcoala cu clasele I-VIII "Nicolae Titulescu" - pentru posturile de învăţătoare şi educatoare.

La centrul de examen "Lucian Blaga" doar 300 de candidaţi s-au prezentat. "Au fost aşteptaţi 458 de candidaţi, însă au lipsit 150", a declarat Laura Tomescu, directorul unităţii de învăţământ. Ea susţine că persoanele care au susţinut examenul nu au luat în seamă camerele video. "Au ignorat total camerele de supraveghere. Nu s-a văzut o schimbare de comportament a candidaţilor în momentul când au văzut camerele. A fost primul an, de cinci ani de când organizez acest concurs, când nu a existat nici un eliminat", a precizat Tomescu. La concursul de titularizare s-au înscris în total 2.019 candidaţi, însă numai jumătate au susţinut efectiv examenul. "Concursul de titularizare s-a desfăşurat în condiţii absolut normale. Nu a fost nici o tentativă de fraudă. Au fost 1.470 de persoane care şi-au validat prezenţa la concurs, din care 365 au absentat. Mulţi au preferat ca la proba scrisă să le rămână nota de la examenul susţinut în anii trecuţi. Au fost şi 113 persoane care s-au retras la o oră după începerea examenului", a declarat Marinela Marc, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.

În condiţiile supravegherii video, unii dintre candidaţi s-au simţit intimidaţi. "Am dat examenul la limba şi literatura română. A fost greu. M-am pregătit două săptămâni de când s-a încheiat anul şcolar. Nu ai timp să te pregăteşti. Eu am scris la examen pentru că am ştiut", a povestit Anamaria, o tânără profesoară suplinitoare de limba română de la Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu" din Dej. "Pe mine nu m-au deranjat camerele video, însă ele te inhibă. Îi înţeleg pe copiii care au dat bacalaureatul", a mai spus tânăra profesoară. Nagy Zoltan îşi doreşte să devină profesor de limba engleză. "Nu m-a deranjat faptul că am fost supravegheaţi cu camere video, însă primul gând care mi-a venit în minte a fost că suntem ca elevii de la bac", a spus Nagy. Acesta a mai predat limba engleză în anul şcolar 2008-2009 la liceele "Apaczai Csere Janos" şi "Bathory Istvan". "Examenul nu a fost la fel de greu ca şi anul trecut. Suntem însă mai mulţi candidaţi decât numărul de locuri", a precizat tânărul. Rezultatele concursului se vor afişa în 18 iulie, iar contestaţiile se vor depune în datele de 18 şi 19 iulie, urmând ca în 21 iulie să fie afişate rezultatele finale.

Posturile scoase la concurs

În acest an au fost scoase la concurs 1.438 de posturi de cadre didactice, din care 885 sunt complete (cu 18 ore de predare pe săptămână - n. red.), iar incomplete, 553 de posturi. Sunt 65 de posturi titularizabile, din care 23 pentru educatoare şi 9 pentru învăţătoare. Cele mai multe posturi au fost pentru educatori (pe linia română ) - 265, limba engleză - 97, învăţători (linia română) - 86, educaţie fizică şi sport, pregătire sportivă de specialitate - 72 şi educatori (linia maghiară) - 55. Anul trecut la concursul de titularizare au fost 2.680 de candidaţi pentru 2.976 de posturi, din care 225 titularizabile.

 

 

Comenteaza