Bicicliştii clujeni ameninţă primăria cu un proces: "majoritatea pistelor realizate până acum sunt o bătaie de joc"

Bicicliştii clujeni ameninţă primăria cu un proces:
Pasionaţii de ciclism din oraş se pregătesc de o nouă ediţie a tradiţionalului "Marş al bicicliştilor clujeni".

Cu acest prilej, ei îşi vor manifesta nemulţumirea faţă de lipsa de transparenţă a municipalităţii locale cu privire la publicarea planurile concrete de realizare a pistelor de biciclete ce urmează să fie construite.

Întâlnirea lor va avea loc joi, de la ora 18:00 în Piaţa Unirii, iar marşul va dura circa o oră şi jumătate, timp în care participanţii vor străbate zona centrală a Clujului, cartierele Mănăştur şi Grigorescu. 

Deplasarea lor va urma traseul piaţa Unirii - b-dul Eroilor - Piaţa A. Iancu - b-dul 21 Decembrie 1989 - str. Memorandumului - Calea Moţilor - Calea Mănăştur - Calea Floreşti - str. Bucium - bdul 1 Decembrie 1918 - pasarela peste Someş - pista biciclete mal Someş - str. Uzinei Electrice - aleea Stadion - str. G. Coşuc - str. I. Hossu - str. E. Isac - str. P. Maior - str. Napoca - piaţa Unirii.

Bicliştii se arată indignaţi de refuzul autorităţilor locale de a le răspunde la cererile de a face publice detaliile privind amenajarea a 9,3 de kilometri de piste pentru biciclete, proiect aprobat la începutul lunii martie. Astfel, ei ameninţă reprezentanţii municipalităţii cu intentarea unui proces. 

"Momentul este legat şi de continuarea refuzului Primăriei de a face publice detaliile proiectelor avizate în 9 martie 2015 de către Comisia Municipală de Sistematizare a Circulaţiei privind piste de biciclete pe 17 străzi, fapt solicitat de CCN şi ignorat de Primărie, care nu a răspuns în termenul legal la cererea de acces la informaţii de interes public, nici la reclamaţia administrativă înaintată, conturându-se perspectiva unui nou proces contra Primăriei pentru a deveni publice actualmente necunoscutele planurile concrete, adoptate oricum fără a consulta organizaţiile de biciclişti, cu încălcarea prevederilor legale privind transparenţa decizională şi stârnind mare îngrijorare în comunitatea biciclistică şi în rândul cetăţenilor interesaţi de mobilitate urbană durabilă", a afirmat Radu Mititean, directorul executiv al Clubului de Cicloturism Napoca (CCN), organizatorul marşului. 

Potrivit acestuia, refuzul municipalităţii de a face publice planurile în cauză ridică suspiciuni cu privire la calitatea acestor noi piste proiectate, dat fiind că "majoritatea celor realizate în concret până acum sunt o bătaie de joc din punct de vedere calitativ şi un atentat, nu un sprijin, la adresa promovării utilizării bicicletei".

Marşul Bicicliştilor Clujeni se desfăşoară lunar din septembrie 2007, întâlnirea de joi marcând cea de-a 90-a ediţie.

Comenteaza