Bazinga a câştigat BattleLab Robotica

Bazinga a câştigat BattleLab Robotica
Robotul Bazinga, realizat de doi studenţi de la Facultatea de Automatică a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), a câştigat cea de-a doua ediţie a concursul BattleLab Robotica.

În cadrul etapei din acest an s-au "luptat" 18 roboţi de tip sumo, autonomi, capabili să identifice şi să elimine de pe suprafaţa de joc robotul advers, duelându-se într-o competiţie de tip "1 la 1". Evenimentul a avut loc sâmbătă, 17 martie, în incinta UTCN, pe strada Bariţiu, în organizarea Facultăţii de Inginerie Electrică, în parteneriat cu BEST Cluj-Napoca. Studenţii au investit în roboţii participanţi între 600 si 2.000 de euro şi au pus în practică o serie de cunoştinţe de inginerie electrică, mecanică, automatică şi calculatoare. La final, au fost declaraţi câştigători studenţii Bogdan Genis (cel care recent a obţinut locul 4 la Campionatele Europene de la Viena) şi Bogdan Hopulele, ambii de la Facultatea de Automatică a UTCN.

Robotul învingător, pe nume Bazinga, cât şi cei clasaţi pe locurile II - Mosfet (realizat de Bancisor Mihai şi Cărbunaru Ciprian) şi III - Max 32 (realizat de Todoran Iulian şi Pop Vasile) vor participa la un concurs asemănător, Robo Challenge, desfăşurat la Bucureşti, la care se vor întrece roboţi din întreaga ţară. Bogdan Genis a spus despre competiţia din acest an că "a fost mult mai spectaculoasă decât anul trecut, roboţii au fost mai buni". "Am lucrat la robotul nostru patru luni, proiectarea şi execuţia, şi am investit aproximativ 2.000 de euro. Cred că a contat şi experienţa noastră pentru a câştiga. La etapa naţională ne dorim să apărăm titlul de anul trecut, să câştigăm din nou şi sperăm ca primele trei locuri să fie din Cluj", a declarat studentul. La cealaltă probă a competiţiei clujene, Runda Regală, s-au duelat toţi roboţii înscrişi în concurs şi a învins robotul Maximus, realizat de Tökes Attila, Kiss Dani, Alex Pana şi Kassay Farkas Akos, în timp ce premiul pentru BEST Design (premiul publicului) a fost obţinut de Max 32.

Premiile pentru primele trei locuri şi pentru cel mai bun design au fost în valoare de peste 1.000 de euro. "Anul acesta am avut un ring metalic, pentru o aderenţă mai bună, roboţi mai agili, mai buni şi concurenţă mare. Unii au fost atât de buni încât am avut nevoie de o plasă de protecţie", a apreciat Septimiu Crişan, profesorul organizator. Pentru ediţia următoare, organizatorul a anunţat că încearcă să aducă etapa naţională la Cluj "şi să invităm toţi prietenii pe care ni i-am făcut în Europa la competiţiile la care am participat". "Tot pentru la anul avem nevoie de o sală mai mare", a mai spus Septimiu Crişan.

 

 

Etichete
Comenteaza