Bărbatul care a murit de gripă era infectat cu virusul AH1N1, devenit pandemic în 2009

Bărbatul care a murit de gripă era infectat cu virusul AH1N1, devenit pandemic în 2009
Bărbatul care a murit din cauza gripei în urmă cu câteva zile era infectat cu virusul AH1N1, acelaşi care a cauzat numeroase decese în pandemia din 2009, confirmă astăzi Direcţia de Sănătate Publică din Cluj.

E vorba de un bărbat de 61 de ani din Vultureni, un cioban care locuia într-o locuinţă insalubră. "Era un caz social", spune directorul DSP Cluj, Dorina Duma. "Avea infecţie respiratorie, cu care a ajuns în spital după cinci zile de evoluţie a bolii. Era într-o stare destul de gravă, a avut nevoie de terapie intensivă. Medicii s-au gândit că poate fi gripă şi au făcut, conform protocolului, recoltarea de sânge pe care au trimis-o la Institutul Cantcuzino".

Rezultatele au venit ieri, la DSP: ciobanul era infectat cu tulpina AH1N1. "Între timp pacientul a decedat", spune Duma, "dar faptul că a avut recoltat sângele a permis diagnosticul, e virusul care a fost pandemic în 2009".

Întrebată dacă sunt măsuri pe care DSP le va lua după confirmarea diagnosticului, Duma spune că aceastea sunt necesare. "Or fi murit şi alţii, cărora nu li s-a pus diagnosticul, pentru că virusul circulă peste tot, dar acesta e un caz izolat. Vor mai apărea cazuri, dar nu ai ce să faci".

Comenteaza