Bandă de falsificatori, trimisă în judecată. Autoturisme BMW şi Volkswagen, folosite pentru a introduce bani falşi în circulaţie

Bandă de falsificatori, trimisă în judecată. Autoturisme BMW şi Volkswagen, folosite pentru a introduce bani falşi în circulaţie
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au dispus trimiterea în judecată a trei persoane bănuite că au pus în circulație bancnote euro false, faptă comisă prin achiziţionarea de autoturisme BMW şi Volkswagen.

Inculpaţii, Fekete-Marczika Istvan, Sorin-Marius Terec şi Carol Balint, sunt acuzaţi de punerea în circulație de valori străine falsificate, înșelăciune, conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere și conducerea unui vehicul neînmatriculat pe drumurile publice. Primii doi dintre ei sunt judecaţi în stare de arest preventiv, în timp ce cel de-al treilea a fost arestat în lipsă.

Banii falşi, folosiţi la cumpărarea unor BMW-uri second-hand

Conform probatoriului administrat în cauză, Fekete-Marczika Istvan a achiziționat în cursul lunii mai, la propunerea și cu sprijinul lui Sorin-Marius Terec, suma de 20.000 euro, compusă din bancnote falsificate în cupiură de 200 euro, din localitatea Ruse din Bulgaria, de la nişte cetățeni ai ţării vecine rămași neidentificați.

"Beneficiind de suportul intelectual și material al inculpatului Terec Sorin-Marius, împreună cu care a identificat pe site-uri de anunțuri online de profil autovehicule second-hand, marca BMW, recunoscute ca fiind facil de introdus pe piața auto, la data de 21.05.2015, inculpatul Fekete-Marczika Istvan, prin interpusul Balint Carol, a pus în circulație pe raza municipiului Cluj-Napoca suma de 8.600 euro în bancnote contrafăcute din cupiură de 200 euro, cu ocazia achiziționării unui autoturism marca BMW seria 3", se arată în rechizitoriul întocmit.

Fapta a fost comisă în contextul în care cu două zile înainte, în data de 19 mai, cei trei inculpați au încercat să pună în circulație pe raza județului Maramureș sumele de 18.000 euro, respectiv 15.400 euro, cu ocazia achiziționării unor autoturisme marca BMW seriile 1 și 7. Din cauza viligenței sporite a vânzătorilor vizați, una dintre tranzacții nu s-a finalizat, iar în cazul celeilalte bancnotele contrafăcute au rămas doar temporar în posesia victimei înșelăciunii, fiind returnate inculpaților în scurt timp, cu consecința recuperării vehiculului.

"Din probatoriul administrat în cauză a mai rezultat că, în perioada 25.05.2015 - 26.05.2015, inculpatul Fekete-Marczika Istvan a achiziționat de pe raza municipiilor Cluj-Napoca și Târgu Mureș, în interes personal, prin același interpus Balint Carol, un număr de patru telefoane mobile de ultimă generație, inducând în eroare vânzătorii cu privire la autenticitatea monedei și reușind astfel să introducă în circuitul economico-financiar suma cumulată de 2.600 euro, compusă din același tip de contrafaceri în cupiură de 200 euro", precizează anchetatorii. 

Banii falsificaţi, găsiţi în urma unor percheziţii

În 8 iunie, organele de cercetare penală din cadrul SIC - IPJ Cluj au descins asupra lui Fekete-Marczika Istvan, într-o altă cauză penală, prilej cu care au descoperit un număr de 24 bancnote contrafăcute în cupiură de 200 euro și patru bancnote falsificate în cupiură de 100 USD, moneda fiind destinată punerii în circulație.

Totodată, cu ocazia percheziției domiciliare la locuința lui Sorin-Marius Terec, oamenii legii au descoperit și ridicat 18 bancnote falsificate din cupiură de 100 USD din același tip de contrafacere, de calitate superioară, valorile străine fiind destinate plasărilor în circuitul monetar.

"Din actele de urmărire penală a mai rezultat faptul că, la data de 18.04.2015, inculpatul Terec Sorin-Marius a pus în circulație în municipiul Cluj-Napoca, prin interpusul Balint Carol, suma de 3.600 euro compusă din bancnote contrafăcute în cupiură de 100 euro, moneda fiind remisă cu titlu de preț pentru un autoturism marca Volkswagen Touran, iar la data de 10.06.2016, același inculpat a remis cu titlu de diferență de preț pentru un autoturism marca Volkswagen T5 Multivan suma de 800 euro, compusă din bancnote contrafăcute în cupiură de 100 euro și 200 euro", se mai arată în documentul citat.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2015, Sorin-Marius Terec a plăsmuit trei contracte de vânzare-cumpărare ale unor autoturisme second-hand, mascând realitatea raporturilor juridice de transfer de proprietate, în scopul facilitării înmatriculării acestor vehicule, în interes personal ori al altor persoane.

Doi dintrei ei, cercetaţi pentru infracţiuni rutiere

Cercetările efectuate în cauză au relevat faptul că, în perioada aprilie - iunie 2015, Terec a condus în patru ocazii autoturisme înmatriculate ori neînmatriculate pe drumurile publice de pe raza județului Cluj, în condițiile în care permisul de conducere îi fusese anulat. În același interval de referință, Carol Balint a condus în patru ocazii diferite autoturisme înmatriculate sau neînmatriculate pe raza județului, fără a poseda permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule.

Anchetatorii susţin că bunurile dobândite prin comiterea acestor infracțiuni au fost în mare parte recuperate, iar în cauză s-au instituit măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale și pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Judecătoriei Cluj-Napoca.

 

Comenteaza