Banda de bus din Gheorgheni, mărul discordiei între șoferi

Banda de bus din Gheorgheni, mărul discordiei între șoferi

La începutul lunii aprilie 2019, Primăria Cluj-Napoca a prelungit benzile dedicate transportului în comun în cartierul Gheorgheni. Mai precis, pe segmentul Septimiu Albini - Cipariu, de pe Bulveradul Titulescu. Între timp, pe sensul opus de mers se asfaltează, iar în intersecția cu Brâncuși a mai rămas o singură bandă. Rezultatul? Trafic aglomerat și ambuteiaje, la orice oră. Clujenii sunt împărțiți în două tabere: cei care se plâng de noua sistematizare a circulației și cei care militează pentru folosirea mijloacelor de transport în comun în detrimentul mașinii personale. 

"Cea mai mare idioțenie gândită"

"Cea mai mare idiotenie gandita. Sa anulezi banda pentru virat stanga Titulescu-Brancusi. Coada pana in sensul giratoriu pentru ca verde la stanga tine putin si cei care merg spre Cipariu nu pot inainta", a scris un clujean pe pagina de Facebook a grupului Info Trafic, jud. Cluj. Postarea a stârnit o discuție aprinsă, cu zeci de comentarii. 

R.T - Nu vrei tu să aștepți până la finalizarea lucrărilor și să comentezi după?

B.P.V -De niste ani de zile exista PMUD. Solutiile sunt acolo. Trebuie doar puse in practica. O aprte din solutiile de acolo sunt puse in practica. Pentru restul mai asteptam. 

R.T. - Se face prost. Și se vede. Accidentele, aglomerația, totul are legătură cu proasta sistematizare. Semnalizare vai de mama ei că oamenii au ajuns să ignore. Soluții care în loc să descongestioneze traficul, îl aglomerează. La nivel de circulație rutieră Clujul e praf. Și oamenii și-au dat seama că nu se pricep, dar nici gând să pună oameni capabili să se ocupe. E ca în bancul când a apărut Dusterul: românul ar face orice să nu repare drumurile. Și au făcut Duster, SUV.  Cam așa și la Cluj. Fac orice să facă praf traficul și uite așa orice altă soluție de tocat bani pare viabilă.

M.B. - Românul vrea mașină pentru că acum 30 era ceva greu de obținut plus alte motive similare. Până nu ne sufocăm complet nu vom renunța la luxul, comoditatea și statutul ce vin cu o mașină. Lecția asta trebuie s-o învățăm la fel cum au învățat-o și alții adică să ne sufocăm în atâtea mașini.

V.I. - Clujul se sufocă din cauza proastei administrări. E doar un Florești mai mare, acum. Și o să fie și mai rău.

I.B. - Daca tot ieși cu mașina în oraș , in loc sa iei autobuzul, asuma-ti aglomeratia .

C.F - Albinii-Cipariu, 25 minute. Între timp au trecut doar 4 trolee. Foarte ineficienta banda speciala în cazul acesta dar crocodilii de la RATUC gândesc altfel sau Nu gândesc. 

B.P. -  4 trolee in care probabil erau de vreo 10 ori mai multi oameni decat in masinile de la coada. Fara nicio exagerare. ;)

A.A. -  Atata va plangeti, dar mai mergeti si cu mijloacele de transport in comun ca nu v-ati nascut in masina

P.A. - Cand erau parcate mașini pe marginea drumului nu v-ati tot răpit atâta.

B.A.R. - Oameni buni... nu acea banda este problema. Problema este faptul ca la intersectia cu Brancusi din 3 benzi a ramas 1. Sa faca in tot orasu banda pentru bus. Dar sa le faca cu cap!

M.P. - Oare cât de mult trebuie sa crească taxele și sa se îngreuneze traficul încât sa înțeleagă oamenii ca intr-un oraș care se vrea considerat dezvoltat mașina este o opțiune numai atunci când toate celelalte nu sunt disponibile (autobuz, troleibuz, tramvai, bicicleta, trotineta, taxi, ride sharing)?

R.D - Pentru trei autobuze blochezi jumate de cartier si asa foarte aglomerat cu mall si cladiri mari de bioruri acolo.

Bandă de bus și spre Iulius Mall 

Ulterior, banda dedicată transportului în comun va fi continuată de la sensul giratoriu de la Septimiu Albini spre Iulius Mall, iar acest lucru înseamnă desfiinţarea a 141 de parcări la bordură, şi acestea fără abonament. "Există doar 15 locuri pentru taxi care trebuie relocate".  Partea a doua a anului 2019 vizează introducerea benzilor dediate de bus de cealaltă parte a Bulevardului Nicolae Titulescu (sensul centru spre Iulius Mall), unde există deja planuri de reconfigurarea a circulaţiei auto prin instituirea de sensuri unice pe străduţele secundare din Gheorgheni şi Andrei Mureşanu, proiect prezentat clujenilor încă de anul trecut. 

Unde sunt prevăzute sensuri unice în Gheorgheni şi Andrei Mureşanu 

Conform municipalităţii, în cartierele Gheorgheni şi Andrei Mureşanu se doreşte instituirea de sensuri unice pe străzile din interiorul perimetrului format de Bd. N. Titulescu, str. Liviu Rebreanu, str. Albac, str. Septimiu Albini, str. C. Brâncuși - Bd. N. Titulescu şi Calea Turzii - str. Milton Lehrer, P-ța Cipariu, str. C. Brâncuși, str. Fagului - str. Trifoiului - str. C. Nottara - str. Miksath Kalman - str. Eftimie Murgu - Calea Turzii. Aceste propuneri au fost supuse dezbaterilor publice cu cetăţenii. 

Benzile dedicate de autobuz, funcţionale de aprope 3 ani 

Primăria Cluj-Napoca a implementat, în vara lui 2016, un proiect pilot în zona centrală a oraşului: o bandă dedicată mijloacelor de transport în comun, pe o lungime de circa 500 de metri, din Piaţa Cipariu înspre Regionala CFR. La final de august 2017 a fost inaugurată şi banda care pleacă de la biserica Sf. Petru (Mărăşti) și ajunge până la Primărie (centru), cu o lungime de 1,6 km. În viitor, după lărgirea străzii Calea Mănăştur, banda de autobuz urmează să fie extinsă până spre ieşirea din oraş. 

 

Comenteaza