Balet în direct prin satelit din Paris la Cluj

Balet în direct prin satelit din Paris la Cluj
Balet transmis în direct prin satelit de la Opera Naţională din Paris la Cinema Victoria, luni seara.

Cinematograful Victoria prezintă luni seara la ora 20.30 un nou spectacol în transmisiune prin satelit, e vorba de baletul în trei acte „Frumoasa din pădurea adormită", preluat în direct de la Opera Națională din Paris, ce reprezintă deschiderea stagiunii operei franceze.

„Frumoasa din pădurea adormită", pe care renumitul balerin și coregraf rus Rudolf Nureyev l-a descris ca fiind „baletul baleturilor", este una dintre bijuteriile patrimoniului mondial al dansului. Premiera baletului a avut loc în 1890, la Mariinsky Teatr din Sankt Petersburg, și a fost rezultatul talentatului coregraf Marius Petipa și a inspiratului compozitor Piotr Ilici Ceaikovski.

Inspirați de povestea lui Charles Perrault, cei doi au imaginat un „balet de basm", în care visul și realitatea se suprapun, unde zâne și nașe, forțele Binelui și ale Răului se luptă pentru soarta a doi tineri.

Aproape o sută de ani mai târziu, în 1898, Rudolf Nureyev a repus în scenă piesa pentru Opera Națională din Paris, folosind coregrafia originală. Prin readoptarea ordinii și a structurii piesei inițiale, transmise de generații de dansatori, Nureyev a conceput o coregrafie cu virtuozități academice și alternanțe între ansambluri generoase și pas de deux. Decorurile și costumele somptuoase realizate de Ezio Frigerio și Franca Squarciapino reclădesc splendoarea uneia dintre cele mai importante capodopere ale repertoriului clasic. Bagheta dirijorală a orchestrei și a corului operei este asigurată de Faycal Karoui.

Spectacolul durează peste trei ore şi include două pauze, iar pentru vizionarea în direct, la cinema Victoria, biletele costă 40 de lei. Spectatorii sunt invitați să intre în sală la ora 20.20, pentru a urmări pasajul introductiv de 10 minute la spectacolul de balet.

Sâmbăta trecută, Cinema Victoria a transmis La Traviata, cu care și-a deschis stagiunea Scala din Milano.

Etichete
Comenteaza