“Bacul suspinelor” la Cluj. 46% dintre elevi au picat

“Bacul suspinelor” la Cluj. 46% dintre elevi au picat
Doar 54% dintre absolvenţii clujeni au promovat bacalaureatul în 2011. Cei mai mulţi respinşi din istoria învăţământului clujean. Aşa arată primele rezultate ale “reformei” Funeriu-Miclea.

Rată incredibil de mare de nepromovabilitate la bacalaureatul clujean - aproape de 50%. Numărul elevilor picaţi este pus de cei care trebuie să explice dezastrul pe seama absolvenţilor de liceu din alţi ani şi a celor care şi-au continuat studiile de la şcoala profesională la liceu (ruta progresivă), care s-au prezentat acum la examinare şi s-au dovedit modeşti în cunoştinţe. Conform conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, cei mai mulţi elevi care nu au obţinut notă de trecere la examenul de maturitate provin din grupuri şcolare sau din licee cu profil tehnic.

"Procentul de promovabilitate este de 54,07%, faţă de 65 cât a fost anul trecut. E cel mai mic procent de promovare din ultimii ani. Rezultatele muncii elevilor se aşază în aceste procente cu atât mai mult cu cât numărul absolvenţilor din ruta progresivă şi al celor care au terminat liceul în anii trecuţi a fost mai mare", a explicat Anca Hodorogea, inspectorul şcolar general. În acest moment, ISJ nu are statistici privind promovabilitatea bacalaureatului pe licee, acestea urmând a fi realizate după preluarea contestaţiilor şi recorectarea lucrărilor. "Pe primele poziţii în ceea ce priveşte promovabilitatea se situează liceele teoretice şi colegiile naţionale, care au promovabilitate de 90-100%, iar elevii care sunt pe ultimele poziţii privind promovabilitatea provin din grupuri şcolare sau licee cu profil tehnic, unde sunt şi clase de seral", a declarat Hodorogea.

La Liceul Teoretic Avram Iancu promovabilitatea a fost de 100%. "M-am bucurat foarte tare. Nu au fost note de zece curat, dar am avut note de zece la diverse probe. Una dintre şefele de promoţie, Tania Bulz, a obţinut media cea mai mare, 9,81. Cea mai mică medie a fost 6,33", a declarat Liliana Sabo, directorul adjunct al liceului Avram Iancu. La capătul opus al promovabilităţii la bacalaureatul din acest an s-au situat liceele tehnice sau grupurile şcolare din judeţ.

Poate cel mai prost rezultat l-au obţinut elevii de la Colegiile Tehnice Edmond Nicolau şi Napoca. Din 287 de liceeni care au susţinut bacalaureatul, 26 nu s-au prezentat la examen; au obţinut o notă de trecere doar 21 de absolvenţi. Cristian Codor este unul dintre elevii care a susţinut fără succes examenul la Colegiul Napoca. "De asta sunt atâţia respinşi, pentru că nu se învaţă. Am luat 5,6 la română, la matematică am avut 7,85, însă am dat examenul anul trecut. Nu am învăţat la chimie şi am luat nota 2. O să mai dau examenul în toamnă şi la anul, până o să îl iau", a spus Codor. Procentul de promovabilitate la cele două licee este sub 10. Ioan Todea, directorul liceului Edmond Nicolau, nu era la curent ieri cu situaţia elevilor săi. "Nu am apucat să aflu notele. Luni o să ştiu procentul de promovabilitate înainte de contestaţii", a spus Todea. Nicolae Nistor, directorul Colegiului Napoca, a fost dezamăgit de rezultatele elevilor săi. "Ei nici anul trecut nu au avut rezultate prea strălucite. Anul acesta, bacalaureatul a fost mai sever, nu li s-a mai dat voie să copieze, lucrările cu semne distinctive au fost anulate. Subiectele au fost peste nivelul lor şi nici nu învaţă. Ar trebui să se dea bacalaureat diferenţiat pentru licee teoretice şi licee tehnice", a spus Nistor, care a adăugat că "în Cluj, mereu procentul de promovabilitate a fost de 70, doar după Revoluţie a mai fost un bacalaureat unde s-a picat pe capete. Clujul are cel mai mic procent de promovabilitate de până acum".

VEZI AICI REZULTATELE

Livia Ardelean, directoarea Grupului Şcolar Protecţia Mediului, crede că subiectele de la bacalaureat au fost mult prea dificile. "La grupuri şcolare şi la liceele tehnice au fost rezultate slabe. Subiectele au fost grele, având în vedere numărul de ore şi curricula pe care o fac ei. Mai trebue să punem în balanţă şi faptul că la liceele bune elevii au şi un alt nivel financiar, iar la noi copiii nu au posibilitatea să facă meditaţii", a declarat Livia Ardelean. La Colegiul Tehnic de Construcţii Anghel Saligny au susţinut bacalaureatul elevi ai liceului, dar şi de la Colegiul Energetic şi de la Grupul Şcolar de Protecţia Mediului. "Am avut procent de promovabilitate de 30. Cea mai mare medie a fost 8,93. Liceele care au dat bacalaureatul la noi - Colegiul Tehnic Energetic şi Grupul Şcolar de Protecţia Mediului - sunt mult sub noi, ca să nu mai vorbim de liceul Aurel Vlaicu", a declarat Camelia Tănţău, directoarea Colegiului Anghel Saligny.

Absolvenţii de liceu înscrişi la Bac au susţinut în 27 iunie proba la limba română, în 28 iunie - proba scrisă la limba maternă, în 29 iunie - proba obligatorie a profilului - matematică sau istorie, iar în 1 iulie, proba la alegere. Cei nemulţumiţi de notele obţinute mai pot depune contestaţii astăzi, până la ora 12:00, iar rezultatele finale de după rezolvarea contestaţiilor vor fi afişate în 8 iulie.

Rezultate dezastruoase în toată ţara

Conform bilanţului dat publicităţii ieri de către Ministerul Educaţiei, în judeţele Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ şi Vaslui au "picat" Bacul aproape 60% dintre elevi. Capitala are 40% de candidaţi promovaţi, în timp ce există licee din Neamţ sau Timiş în care toţi concurenţii sunt nepromovaţi. Judeţul Bistriţa-Năsăud a înregistrat mai puţin de 42% de elevi promovaţi, iar în Mehedinţi lucrurile stau şi mai rău, cu un grad de promovabilitate de 27,5%.

La Arad au promovat 36,43% dintre candidaţi. În Olt, promovabilitatea este de 54,26%, iar în judeţul Ialomiţa procentul de promovabilitate la bacalaureat este 40,2. În 2010, gradul de promovare la prima sesiune a examenului a fost de 67,4%, fiind decretată drept "cea mai slabă din ultimul deceniu", după ce din 2000 rata de promovabilitate s-a menţinut mereu la minim pragul de 75%.

În judeţul Cluj, în urma centralizării datelor, procentul de promovabilitate rezultat este de 54,07. "În sesiunea similară din anul şcolar precedent, procentul de promovabilitate a fost de 65", au precizat ieri reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. La această sesiune de bacalaureat, la nivelul judeţului au participat 6.200 de elevi. Nu mai puţin de 661 de liceeni din toată ţara au fost eliminaţi de la toate probele scrise, în cadrul sesiunii iunie-iulie a Bacalaureatului 2011, pentru că au fost surprinşi în timp ce au copiat sau au încercat să o facă. Dintre aceştia, cinci îşi dădeau probele de examen la licee din Cluj-Napoca şi Huedin. (Florentina TĂTAR)

 

Comenteaza