Avion Carpatair, blocat la sol la Cluj. Ciceo: Pune în pericol viaţa călătorilor VIDEO

Avion Carpatair, blocat la sol la Cluj. Ciceo: Pune în pericol viaţa călătorilor VIDEO
Avionul companiei Carpatair care trebuia să decoleze în această dimineaţă de la Cluj spre Timişoara, a fost consemnat la sol de autoritatea aeroportuară, pentru că pune în pericol viaţa călătorilor.

Compania aeriană Carpatair nu a degivrat avionul, iar directorul areoportului, David Ciceo, a refuzat să îşi dea acordul pentru decolarea sa pe motiv că pune în pericol viaţa pasagerilor.

Zeci de călători sunt blocaţi în aceste momente pe aeroportul din Cluj-Napoca. Directorul aeroportului spune că refuzul companiei este cauzat de probleme financiare şi că se va adresa Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului.

UPDATE Avionul companiei, cu 30 de persoane la bord, a decolat cu o întârziere de aproape o oră, la ora 11.20, timp în care soarele a topit pojghiţa de gheaţă de pe fuselaj. "Ce n-am făcut noi a făcut soarele", a spus şeful de tură Valeriu Varga pentru ziuadecj.ro.

"Am constatat că au fost -6 grade în timpul nopţii, de fapt această temperatură scăzută e de mai multe zile. Avionul a stat aşa de sâmbătă, este bine îngheţat, iar reglementările în vigoare spun că un avion este liber să decoleze doar când e liber de zăpadă, chiciură, gheaţă sau alte elemente care pot afecta ţinuta de zbor. Era gheaţă pe avion, am discutat cu personalul tehnic al companiei, care a confirmat că avionul va trebui degivrat. Era chiciură bine fixată pe fuselaj. Am fost pregătiţi să facem această operaţiune, dar la sosirea pilotului - când o parte din avion s-a mai dezgheţat - a spus că nu crede că e nevoie de degivrare", a spus Varga. "Nu se poate permite unei aeronave să  decoleze în aceste condiţii", a conchis el. Operaţiunea de degivrare costă 700 de euro.

Restul companiilor aeriene care aveau zboruri în această dimineaţă, Wizz Air şi Lufthansa, care decolau de la Cluj în jurul orei 6 dimineaţa, au făcut operaţiunile de degivrare fără probleme, a adăugat Ciceo.

El spune că decolarea aeronavei fără ca aceasta să fi fost curăţată în prealabil poate duce la tragedii şi a invocat un caz înregistrat în Verona, în 1997. "Atunci, o cursă Banat Air s-a prăbușit și 50 de oameni au murit pentru că pilotul a refuzat să facă degivrarea și avionul a decolat. Autoritățile de acolo au greșit pentru că au permis decolarea avionului, iar directorul aeroportului italian a fost condamnat la trei ani de închisoare", a spus Ciceo.

De cealaltă parte, reprezentanţii Carpatair spun că degivrarea nu era necesară. "Procedura de degivrare a aeronavei este o operațiune care ține exclusiv de competența și decizia comandantului aeronavei, și se aplică în funcție de condițiile meteorologice ale aeroportului de plecare la ora decolării. În această dimineață vremea la Cluj a fost cu cer senin și temperaturi pozitive, aplicarea procedurii de degivrare nefiind necesară. Menționăm că această decizie nu a pus nicio secundă în pericol siguranță pasagerilor noștri", au arătat reprezentanţii Carpatair într-un comunicat de presă. Aceştia mai arată că aeroportul clujean s-ar face vinovat de "abuz" în această situaţie şi că va cere despăgubiri.

"Carpatair va solicita despăgubiri aeroportului pentru prejudiciile de imagine cauzate de declarațiile defăimătoare și insinuări față de politică de siguranță a zborului companiei Carpatair precum și pentru daunele produse datorită întârzierii zborului Cluj - Timișoara de luni", se mai arată în comunicat.

Comenteaza