Autostrada Transilvania, sursă de hoţii

Autostrada Transilvania, sursă de hoţii
La doi paşi de magistrală, în zona km 17, trăieşte o colonie de romi. Zilele trecute, unul dintre aceştia a furat 40 de bucăţi de tablă zincată din zona de protecţie.

Cei 500 de romi care trăiesc în locul fostei rampe de gunoi a oraşului Turda, în comuna Mihai Viteazul, sunt lăsaţi de izbelişte de autorităţi. Mulţi dintre ei nu au acte de identitate, iar traiul
şi-l duc din furturi, mai mult sau mai puţin mărunte. Fiind aproape de Autostrada Transilvania, unii dintre romi fură materiale ce pot fi ulterior valorificate, precum garduri de protecţie sau tablă.

Miercuri, poliţiştii de la Secţia de Poliţie Rurală Turda l-au identificat pe Corneliu M., un tânăr de 19 ani, din comuna Mihai Viteazul, ca fiind suspect de furtul a 40 de bucăţi de tablă zincată din zona de siguranţă a autostrăzii. „În fapt, în perioada 20.08.2012-31.08.2012, în mai multe rânduri, prin escaladarea gardului împrejmuitor şi distrugerea acestuia, a pătruns în zona de protecţie a Autostrăzii Transilvania Km 19 + 200 m, de unde a demontat şi sustras un număr de 40 de bucăţi tablă zincată cutată cu dimensiunile: L= 4 m, l=1,2 m şi grosime=1,5 mm, în valoare totală de 15.040 lei", informează reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, printr-un comunicat de presă. În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, materialele sustrase au fost identificate şi recuperate în totalitate, mai arată IPJ Cluj. Tânărul de 19 ani este cercetat pentru furt calificat, măsura fiind confirmată şi de procurori.

Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, furtul a fost sesizat de administratorul Autostrăzii Transilvania, Vasile Drăgan. Mai mult, cunoscând zona şi pe cei care o populează, Drăgan ar fi fost cel care a indicat poliţiştilor locul unde se afla o mare parte din tabla zincată, ce avea rol de protecţie pentru perdeaua din geotextil ce delimitează autostrada. Astfel, Drăgan i-ar fi dus pe oamenii legii chiar în curtea ciobanului care cumpărase tabla de la hoţ, cu gândul de a o folosi în gospodărie. Contactat telefonic, Vasile Drăgan a spus că, într-adevăr, o parte din bunuri au fost găsite cu ajutorul său, iar prejudiciul a fost recuperat în totalitate. Întrebat dacă furturile de acest fel sunt frecvente şi în ce măsură afectează siguranţa circulaţiei pe autostradă, Vasile Drăgan a spus că nu mai este abilitat să răspundă. „Îmi pare rău, mai multe nu pot să vă spun, am primit o circulară de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale prin care ni se comunică faptul că nu mai putem da declaraţii presei. Pentru informaţii trebuie să luaţi legătura cu purtătorul de cuvânt al companiei", a spus Vasile Drăgan.

Tot sursele ZIUA de CLUJ arată că poliţistul care a rezolvat cazul ar fi „dornic de publicitate" şi un apropiat al său i-ar fi cerut lui Drăgan să trimită chestorului Ioan Păcurar, şeful IPJ Cluj, o scrisoare în care să laude activitatea agentului. „Ce scrisoare să îi trimită, poliţistul nu şi-a făcut decât treaba. Domnul Drăgan nu a trimis nimic, din câte ştiu. Dacă ar fi să se contabilizeze cazurile nerezolvate, ce scrisoare ar trebui să-i trimită chestorului?", a spus sursa ZIUA de CLUJ. „Furtul rămâne furt, asta aşa e. Dar problema e mult mai complexă acolo. În colonia respectivă trăiesc 500 de suflete, acei oameni nu au nici o sursă de venit, iar fiecare dintre ei trebuie să mănânce măcar o dată pe zi, aşa că fură. Turda e o zonă foarte defavorizată, în general vorbind. Nu sunt locuri de muncă nici pentru cei care au un pic de şcoală, ce să mai vorbim de romii care locuiesc în colonie, ca la Pata Rât, în Cluj-Napoca", a adăugat sursa citată.

Primarul comunei Mihai Viteazul, Ioan Zeng, nu a putut fi contactat telefonic pentru a relata despre posibilele soluţii pentru integrarea în societate a romilor din apropierea Autostrăzii Transilvania.

 

Comenteaza