Autostrada care "a luat-o la vale" se redeschide duminică. Lucrările de la Cunţa, aproape finalizate - GALERIE FOTO, VIDEO

Autostrada care
Deschiderea circulaţiei pe lotul 3, între Cunţa şi Sălişte, al Autostrăzii Orăştie-Sibiu va avea loc - cel mai probabil - în seara zilei de 9 octombrie.

Vremea a ţinut în ultimele zile cu constructorii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, cei care şi-au asumat refacerea transonului 3 din Autostrada Orăştie-Sibiu, afectat puternic de alunecări de teren.

După ce câteva zile de ploaie au amânat momentul redeschiderii circulaţiei, acum lucrurile au intrat pe un făgaş normal, iar directorul DRDP Cluj, Eugen Cecan, a anunţat că existe şanse mari ca duminică seara şoferii să poată circula din nou pe autostradă între Sibiu şi Orăştie, fără să fie obligaţi să ocolească pe drumul naţional porţiunea cuprinsă între Sălişte şi Cunţa.

"Am finalizat deja primele două straturi de asfalt, astă urmează să punem şi stratul de uzură. Primul are 12 cm grosime şi este un strat de legatură, urmat de 6 cm binder şi de cei 5 cm ai stratului de uzură", a explicat Cecan.

Lucrarea a fost executată, în regie proprie, de specialiştii DRDP Cluj, după ce o porţiune de aproximativ 250 de metri din tronsonul Cunţa-Sălişte a fost afectat iremediabil de alunecări de teren şi a trebuit închisă în septembrie 2015, la mai puţin de un an de la inaugurare. Iar decizia CNADNR s-a dovedit una inspirată şi din punct de vedere al costurilor.

"Constructorul privat (Salini Impregilo SpA - n.red.) a avut un cost mediu de aproximativ 12 milioane de euro/km pe acel tronson (Cunţa-Sălişte - n.red.). Acum finalizăm calculele la virgulă, dar cred că noi am realizat, în regie proprie, un cost mediu de aproximativ 15 milioane de lei lei pe cei aproape 300 de metri de autostradă pe care am refăcut-o de la zero, cu tot cu îmbunătăţirea stratului de fundare. Asta înseamnă că ajungem la un cost mediu de sub 10 milioane de euro/km, cu aproape 5 milioane de euro sub costul constructorului privat", a declarat Eugen Cecan.

Joi, 6 octombrie, lucrările - aşa cum arată şi imaginile filmate cu drona - erau aprope finalizate, urmând să fie turnat stratul de uzură, după care vor fi montaţi parapeţii şi se vor executa marcajele rutiere.

Acest nou mod de a rezolva problemele cu care se confruntă infrastructura rutieră - lucrările executate în regie proprie - au prins la şefii CNADNR, aşa că specialiştii DRDP Cluj au primit din nou de lucru. Vor realiza, cu personal şi utilaje proprii:

  • Centura Zalăului - finalizarea ultimilor 8 km (12 din totalul de 20 km sunt realizaţi deja)
  • Centura Săcuieni - finalizarea în regie propire a ultimilor 9 km (centura este finalizată în proporţie de aproximativ 43%, contractul cu constructorul fiind reziliat)
  • Centura Carei - este finalizată în proporţie de 80%, restul lucrării va fi executată de DRDP Cluj, după ce contractul cu constructorul privat a fost reziliat)

CNADNR a precizat că lucrările realizate pentru refacerea lotului 3 al autostrăzii Orăştie - Sibiu respectă întocmai Proiectul tehnic, cât şi toate standardele şi normativele în vigoare. 

"CNADNR SA face cunoscut faptul că a monitorizat calitatea execuţiei lucrărilor prin trei moduri: prin activitatea laboratorului propriu al CNADNR SA/DRDP Cluj, acreditat gradul II, prin activitatea Inspectoratului de Stat în Construcţii şi prin activitatea Centrului de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN)".

După finalizarea lucrărilor, CNADNR va monitoriza din punct de vedere geotehnic şi structural zonele cuprinse între km 60+450 - km 60+700, km 44+300 - km 44+400, respectiv km 53+750 - km 53+800, aferente Autostrăzii Orăștie - Sibiu lot 3. Monitorizarea efectivă va începe imediat după finalizarea lucrărilor printr-un sistem modern de monitorizare, potrivit CNADNR.

În noiembrie 2015, Ministerul Transporturilor a anunţat că, la CNADNR, corpul de control al ministrului de resort a identificat o serie de nereguli privind inclusiv proiectul autostrăzii Orăştie - Sibiu, unde o porţiune de 200 metri trebuie demolată şi reconstruită, şi a sesizat organele statului, suspectând fapte penale.

Lotul trei al Autostrăzii Sibiu - Orăştie a fost inaugurat în noiembrie 2014 de ministrul de atunci al Transporturilor, Ioan Rus, şi de fostul premier Victor Ponta, cu două zile înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale. Lotul are 22 km, dintre care 6 km afectaţi de alunecări de teren. Contractul pentru acest tronson a fost semnat în mai 2011, având o valoare de 182,9 milioane de euro.

Loturile 1, 2 şi 4 din Autostrada Sibiu-Orăştie au fost deschise traficului în decembrie 2013, lotul 3, de la Sălişte la Cunţa, rămânând însă în şantier din cauza alunecărilor de teren din zonă. Loturile 1, 2 şi 4 ale acestei autostrăzi, cu o lungime totală de 60,5 kilometri, au fost realizate în urma unei investiţii totale de 1,46 miliarde de lei (326,5 milioane de euro), fără TVA.

Comenteaza