Au coborât în albia Someşului ca să cureţe râul. Ce au găsit în apă şi pe mal VIDEO

Au coborât în albia Someşului ca să cureţe râul. Ce au găsit în apă şi pe mal VIDEO
Sticle de plastic, haine sau fier vechi. Asta au găsit angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa pe maluri sau chiar plutind în apele Someşului. Pentru a marca Ziua Mondială a Apei, aceştia au curăţat astăzi albia râului şi au strâns deşeurile aruncate de clujeni la marginea apei.

În ciuda vremii de afară, zeci de angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa au igienizat astăzi albia rîului Someş. În doar jumătate de oră, pe o distanţă de numai câteva sute de metri, s-au strâns zeci de saci plini cu resturi menajere. "Am găsit PET-uri, hârtie igienică, tot felul de mizerii", spune unul dintre participanţii la igienizare. "Am găsit PET-uri, saltele, hârtie, fier vechi, prezervative, ţigări, cutii de tot felul", adaugă un altul. "Tot ce-i mizerie în lumea asta s-a aruncat în apă".

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa au încercat, prin acţiunea de astăzi, să îi convingă pe clujeni să păstreze apele cât mai curate.

"Sperăm ca prin aceasta să sensibilizăm opinia publică să nu mai arunce gunoaie în apă şi autorităţile locale să vină şi ele alături de noi şi împreună să facem apele mai curate", spune directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Ioan Curt. "PET-urile, după cum se ştie, nu sunt biodegradabile şi ele rămân zeci de ani. Şi ca aspect arată foarte rău şi se agaţă de maluri, între sălcii".

Astfel de acţiuni de igienizare au avut loc astăzi pe cursurile mai multor râuri din judeţul Cluj.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Cristi Rus

 

Comenteaza