Atenţie, şoferi! Amenzi pe baza clipurilor video - proiect

Atenţie, şoferi! Amenzi pe baza clipurilor video - proiect

Cei care încalcă regulile în trafic ar putea fi amedaţi dacă sunt înregistraţi de ceilalţi şoferi, iar aceştia sesizează Poliţia. 

Proiectul de lege pus în dezbatere publică de deputatul USR Mihai Botez, permite ca probă filmările de pe dispozitive neomologate, atâta timp cât există o sesizare scrisă făcută de autor, iar clipul video permite „stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii şi modelului vehiculului implicat în săvârşirea contravenției, precum şi a datei, orei şi locului săvârşirii contravenţiei, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției, scrie Bugetul.ro.

În expunerea de motive, deputatul arată că „în anul 2017, România a fost statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele: 98 de decese la un milion de locuitori, cu 1% mai mare faţă de 2016. De asemenea, în anul 2016, pe drumurile publice din România s-au produs 8696 de accidente rutiere grave. În aceste accidente, 8285 de persoane au fost grav rănite, iar 1913 persoane şi-au pierdut viaţa”.

Mihai Botez susține că se impune actualizarea şi modificarea Codului Rutier, „în sensul în care, constatarea contravenţiilor să se poată face şi cu ajutorul înregistrărilor de pe mijloacele tehnice video aparţinând participanţilor la trafic, chiar dacă aceste mijloace nu sunt certificate, cu condiţia ca proba video sa fie însoţită de declaraţia participantului la trafic care o furnizează, că înregistrarea video este reală şi autentică”.

 

Comenteaza