Atenţie la hoţii de buzunare: se fură în autobuze

Atenţie la hoţii de buzunare: se fură în autobuze
Peste 200 de clujeni au reclamat, în primele nouă luni ale acestui an, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj furturi din buzunare sau din poşete

Cele mai recente două cazuri de furt din poşete au avut loc, joi, după-amiaza între orele 16 şi 18.30. Două clujence au reclamat, vineri, la IPJ Cluj faptul că, în timp ce mergeau cu troleibuzul către cartierul Mănăştur, li s-au furat sumele de 600 de euro şi 200 de lei, respectiv 800 de lei, dar şi documentele de identitate şi cardurile bancare. Conform reprezentanţilor IPJ Cluj, în primele nouă luni ale acestui an, au fost reclamate peste 200 de furturi din buzunare sau poşete. Regia Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC) şi IPJ Cluj au un protocol prin care, prin intermediul unor afişe, îi sfătuiesc pe clujeni să se ferească de hoţii de buzunare.

Alinei M. i s-a furat, joi după amiaza, portofelul cu toate documentele de identitate în care avea 600 de euro şi 200 de lei. „Mi-am cumpărat un bilet de autobuz din staţia Piaţa Mărăşti şi m-am urcat în troleibuzul cu numărul şase care mergea spre Mănăştur. Era foarte aglomerat şi toţi oamenii erau lipiţi unii de ceilalţi. Nu am simţit nimic, hoţul mi-a deschis geanta şi mi-a luat portofelul", a spus tânăra, de 27 de ani, care a depus, ieri, plângere la poliţie.

Şi clujeancei Corina D., de 35 de ani, i s-a portofelul joi. „ Eram cu copilaşul şi mi-am cumpărat un bilet de autobuz, am scos portofelul şi apoi l-am băgat în geantă. În moemntul când am urcat în autobuz am simţit îmbulzează în spatele meu, dar eram atentă la copil. Totul s-a întâmplat în câteva secunde, cât am ajutat copilul să se urce în autobuz. Hoţii, probabil, că stau în apropierea casei de bilete şi se uită la persoanele care au sume mai mari. Probabil că sunt mai mulţi cei care operează. Eu am luat autobuzul cu numărul 9 către Mănăştur", a declarat femeia, care speră, totuşi, să îşi recupereze documentele de identitate. „Nu am prea multe şanse să recuperez actele. Din câte am înţeles, hoţii aruncă portofelele sau le dau foc. Nu am şanse ca să recuperez nimic pentru că nu am putut să îi identific. Cei de la poliţie mi-au arătat un album cu poze, dar nu am putut să spun dacă vreuna dintre acele persoane mi-a furat portofelul", a spus Corina D. „Hoţii se uită la ce ai în portofel, ei nu se bagă să îi fure pe cei care au 20 sau 50 de lei la ei", a precizat clujeanca.

Sute de clujeni au sesizat astfel de furturi în acest an la IPJ Cluj. „În primele nouă luni ale anului, au avut loc 242 de infracţiuni de furt din buzunare sau din poşete la nivelul judeţului Cluj", a declarat Anca Bolba, purtător de cuvânt al IPJ Cluj.

RATUC Cluj a încheiat un parteneriat cu IPJ Cluj prin care se încearcă atenţionarea clujenilor cu privire la hoţi. „Împreună cu Poliţia am promovat nişte materiale publicitare prin care am încercat să prevenim populaţia. Controlorii dacă sesizează un furt sună la urgenţe la noi şi la 112. Nu e un lucru simplu. Am avut controlori care au fost pe fază şi au reuşit să imobilizeze hoţii", a explicat Liviu Neag, directorul RATUC. Hoţii care acţionează în autobuze sunt bine organizaţi.

„Noi avem camere de luat vederi şi le vizionăm împreună cu poliţia. Sunt unii hoţi care nu ştiu de ele, dar sunt şi alţii care se poziţionează în aşa fel încât să nu fie filmaţi de camere", a explicat Neag. RATUC are un dispecerat (0264 - 436874), unde clujenii pot suna 24 din 24 de ore, pentru a-şi recupera obiecte pierdute sau, eventual, documente de identitate, în cazul în care acestea se găsesc de către şoferi în autobuze.

 

Etichete
Comenteaza