ATENŢIE! Grecia a intrat pe lista galbenă. La întoarcerea în țară se intră cu test COVID negativ şi direct în carantină. Cine face excepţie?

ATENŢIE! Grecia a intrat pe lista galbenă. La întoarcerea în țară se intră cu test COVID negativ şi direct în carantină. Cine face excepţie?
| Foto: Daily Sabah

Lista galbenă a fost schimbată. Multora le poate încurca planurile de vacanţă deoarece la puţin timp după ce Grecia anunţat că îi va primi pe români pe plajele lor, Grecia a fost introdusă acum pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. 

Astfel, românii care vor călători în Grecia, vor fi obligați la întoarcerea în România să stea în carantină 14 zile. Măsura nu se aplică celor care au fost vaccinați cu ambele doze sau care au avut în ultimele 90 de zile COVID-19. Pe listă au fost introduse mai multe țări, printre care și Germania sau Statele Unite și a ieșit Republica Moldova.

Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată joi, la propunerea CNSU. Persoanele care sosesc în România din aceste țări, regiuni sau teritorii incluse în așa-numita „zonă galbenă” trebuie să stea în carantină pentru 14 zile. De asemnea, cei care se întorc din țările respective, au obligația să prezinte un test COVID-19 negativ la urcarea în avion sau autocar. Cei care au un test negativ, stau în carantină doar 10 zile. 

Măsura nu li se aplică celor care, la intrarea în România, fac dovada că sunt vaccinați cu ambele doze sau că au avut, în ultimele 90 de zile, COVID-19 și s-au vindecat.

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat:

Uruguay
Bermuda 
Curaçao
Cipru 
Turcia 
Bahrain 
Suedia 
Puerto Rico 
Andorra 
San Marino 
Franța 
Croatia 
Argentina 
Polonia 
Ungaria 
Serbia 
Macedonia de Nord 
Aruba 
Estonia 
Olanda 
Slovenia 
Seychelles 
Bosnia si Herțegovina 
Chile 
Lituania 
Iordania
Muntenegru 
Bulgaria 
Capul Verde 
Kuweit 
Cehia 
Qatar 
Liban 
Brazilia 
Ucraina 
Kosovo 
Belgia 
Paraguay 
Luxemburg 
Columbia 
Armenia 
Austria 
Letonia 
Grecia
Mongolia 
Iran 
Liechtenstein 
Peru 
Italia 
Oman 
Maldive
Germania 
Canada 
Elveția 
Insulele Bonaire, Saint Eustatius si Saba 
Georgia 
Azerbaidjan 
Statele Unite ale Americii
Costa Rica 
Africa de Sud.

Testul PCR negativ rămâne obligatoriu de prezentat la îmbarcarea în avion sau autocar, pentru cei care vin din statele incluse pe lista galbenă, iar carantina se reduce la 10 zile.

Pe tema actualizării listei ţărilor cu risc ridicat, Grupul de Comunicare Strategică a reamintit, joi, că de la măsura de carantinare pentru persoanele care sosesc din aceste state sunt prevăzute mai multe excepţii.

Astfel, nu va fi instituită carantina pentru persoanele care sosesc în România din aceste zone dacă:

- au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de-a 2-a doză, şi au trecut cel puţin 10 zile de la data acesteia până la data intrării în România;

- au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în ţară, fapt dovedit prin documente medicale (exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în ţară) şi au trecut cel puţin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în ţară;

- rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional.

Comenteaza