Asalt la universităţi

Asalt la universităţi
Instituţiile clujene de învăţământ superior scot la concurs pentru admiterea de toamnă, care a început ieri, 1.500 de locuri bugetate şi 7.000 de poziţii cu taxă la facultate.


Emoţiile tinerilor absolvenţi de liceu au început odată cu admiterea de toamnă organizată de universităţile clujene. Cele şase universităţi de stat din oraş pun la dispoziţie 1.455 de locuri bugetate la facultate şi 7.220 la taxă.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) scoate la concurs 824 de locuri subvenţionate de stat şi alte 6.770 la taxă în cele 21 de facultăţi. Zeci de absolvenţi de liceu, însoţiţi de părinţi, aşteptau la cozi pentru a se înscrie la una dintre secţiile Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA). "La nivel licenţă sunt 1.871 de locuri libere, dintre care 34 la buget. Opt locuri bugetate sunt disponibile în Cluj, iar restul, la extensia din Sfântu Gheorghe. La nivel master-zi există 525 locuri disponibile, iar la distanţă 269", a declarat Răzvan Mustaţă, prodecan al FSEGA.

Conducerea facultăţii s-a pregătit din timp pentru admiterea din toamnă. Astfel, a fost amenajat un punct de informare privind admiterea, locurile disponibile şi modalităţile de completare a documentaţiei necesare înscrierii la facultate. "În iulie s-a făcut înscriere clasică, iar acum, în septembrie, încercăm să introducem un element nou, modulul de preînscriere online", a spus Mustaţă. Studenţii au posibilitatea să se înscrie mai întâi pe site-ul instituţiei şi să opteze pentru anumite specializări.

Apoi vin la facultate şi decid exact ordinea opţiunilor lor. "Acest proces nu mai implică atât de multe resurse umane necesare la înscrierea studenţilor. Practic, ei ar putea să îşi decidă opţiunile acasă, iar aici le pot schimba în cazul în care se răzgândesc", a adăugat Mustaţă. Clădirea a fost luată cu asalt de candidaţi. "Au venit surprinzător de mulţi. La 10:00 era o coadă de 20 de persoane la înscriere şi alte 30 aşteptau în sala unde se fac preînscrierile", a precizat Mustaţă.

Ciprian Grăjdean, din Câmpia Turzii, a luat bacalaureatul în sesiunea de toamnă şi a ales să îşi continue studiile la FSEGA. "În vară nu am avut media de trecere, iar în toamnă am dat bacalaureatul la matematică, să îmi măresc nota. În prima sesiune am obţinut 5,40 la matematică, iar în toamnă am luat nota 8,00", a spus acesta. Tânărul a trecut pe lista de înscrieri trei opţiuni, însă cel mai mult îşi doreşte să intre la secţia Informatică economică. "Am studiat informatica în liceu şi îmi doresc să continui în acelaşi domeniu", spune Grăjdean. Informatică economică îşi doreşte să studieze şi Alexandru, un tânăr care este la a doua facultate. "O să mă ajute în domeniul în care lucrez acum", a declarat Alexandru.

Cristina Gabor a terminat liceul în 2010 şi doar acum s-a decis să se înscrie la o facultate. Tânăra a ales să studieze la secţia Management, la distanţă. "M-am înscris aici pentru că mi se pare că e o facultate de viitor. Am făcut un curs de coafură şi în prezent lucrez la o fabrică", a declarat clujeanca. Cele mai multe locuri bugetate disponibile la UBB, la nivel de licenţă, la zi, sunt la Facultatea de Istorie şi Filozofie - 102, la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială - 90 şi la Facultatea de Biologie şi Geologie - 73. Admiterile se vor finaliza în 21 septembrie.

1.500 de locuri bugetate

Absolvenţii de liceu care vor să se înscrie la facultate pot opta pentru unul dintre cele 1.455 de locuri bugetate de la facultăţile clujene şi cele 7.220 de locuri la taxă. UBB Cluj oferă 824 locuri la buget şi 6.770 la taxă, iar Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară pune la dispoziţie 139 locuri bugetate şi 784 la taxă. Universitatea Tehnică are 908 locuri disponibile, dintre care 379 la buget. Academia de Muzică Gheorghe Dima dispune doar de 17 locuri la buget, în timp ce Universitatea de Artă şi Design oferă 20 de locuri la buget şi alte 72 de locuri la taxă.

Cristina PÎRVU, Dumitriţa HAJA
cristinapirvu@ziuadecj.ro

 

Comenteaza