Artiştii, sportivii şi ziariştii, cu jalba la guvern
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:04
- Eveniment
- Ascultă știrea

Decizia Guvernului României de a percepe contribuţii de asigurări sociale şi contribuţii la asigurările de sănătate din contractele de drepturi de autor a provocat o reacţie vie a mediilor culturale româneşti. Peste 250 de scriitori, muzicieni, artişti plastici, actori, jurnalişti şi cineaşti au semnat o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Emil Boc, preşedintelui Traian Băsescu, Avocatului Poporului şi preşedintelui Curţii Constituţionale.
Printre semnatarii scrisorii, iniţiată de scriitorul bucureştean Dan Mircea Cipariu, se numără poeta Ana Blandiana, jazzmanul Mircea Tiberian, prozatorul Ioan Groşan, actorul Victor Rebengiuc, regizorul Victor Ioan Frunză, cineastul Sorin Ilieşiu sau criticul de teatru Marian Popescu. Oamenii de cultură clujeni au aderat şi ei la protest, scrisoarea fiind semnată ieri de poetul Ion Mureşan, graficianul Octavian Bour, curatorul Daria Dumitrescu, traducătoarea Gabriela Lungu, artistul vizual Şerban Savu şi scriitoarea Liliana Truţă.
“Impunerea CAS şi CASS pe drepturile de autor şi scăderea cotei forfetare de la 40% la 20% ne obligă (...) să protestăm cu fermitate şi să cerem Guvernului României, Preşedinţiei şi Curţii Constituţionale să corijeze o decizie care îi va face pe cei mai mulţi dintre deţinătorii de drepturi de autor să trăiască la limita de jos a subzistenţei. Atragem atenţia decidenţilor din Executivul României că vom folosi, până la rezolvarea cererii noastre, toate formele legale de protest, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional”, se arată în scrisoarea deschisă. Semnatarii apreciază că introducerea noilor taxe ar face ca autorii să rămână cu doar 20% din venituri.
“Am semnat scrisoarea pentru că altfel o să lucrăm degeaba”, spune graficianul Octavian Bour, unul din clujenii care au aderat la protest. Bour afirmă că deja a primit o adresă de la una din publicaţiile la care colaborează, prin care este anunţat că nu mai poate fi plătit.
“Vă citesc din adresă: «Vă anunţăm că în conformitate cu OUG nr. 58/2010 activitatea dumneavoastră nu mai este considerată activitate independentă», şi îmi spun că s-ar bucura să colaborez gratis”, dezvăluie graficianul. Poetul şi jurnalistul Ion Mureşan caracterizează drept “o tâmpenie” aplicarea unor noi taxe pe drepturile de autor. “Orice conferinţă, concurs literar, operă ştiinţifică se va impozita în plus, iar să impozitezi creativitatea mi se pare o tâmpenie”, afirmă Mureşan. El este de acord cu o taxă modică pe onorariile de acest tip, dar consideră că mărirea impozitului va duce la diminuarea exagerată a acestora.
Daria Dumitrescu, directorul Galeriei Sabot de la Fabrica de Pensule, crede că măsura ar afecta în special artiştii tineri. “Pentru artiştii tineri, care acum încep să câştige, ar însemna să li se ia aproape tot venitul”, explică ea. Acum artistul obţine 50% din preţul operei sale, stabilit conform cotei de piaţă, restul revenind galeriei. 10 procente din acest onorariu se reţin ca impozit la bugetul de stat. Dacă totalul impozitelor ar creşte, aşa cum prevăd noile măsuri fiscale, artiştii ar rămâne cu circa 20% din venituri, apreciază Daria Dumitrescu.
“în mod normal, producţiile artistice nu trebuie taxate”, consideră ea. “Aplicarea CAS pe drepturile de autor va duce automat la scăderea onorariilor”, afirmă net Lukacs Jozsef, de la revista de cultură “Apostrof”. “Avem un buget fix pentru colaborări, aşa că orice impozit suplimentar se reflectă în diminuarea sumei nete pe care o primesc autorii”, explică Lukacs, care precizează că deocamdată nu cunoaşte detalii clare ale noului sistem de impozitare. O medie a onorariilor oferite de revistele de cultură este de 50 de lei pe articol, sumă impozabilă.
Ultima soluţie
Consecinţa noilor taxe este “creşterea cheltuielilor la care este obligată firma”, spune directorul general al televiziunii NCN, Mircea Suciu. “Mărirea cheltuielilor de personal nu ne va mai permite să ne facem treaba, iar salariile nu pot fi reduse atât de spectaculos pe cât cresc impozitele”, evaluează Suciu.
“Orice companie judecă pe criterii comerciale, şi dacă nu vreau să aduc bani de acasă atunci trebuie să găsesc variante. însă după un an de criză cam toate soluţiile au fost deja aplicate, aşa că e posibil să recurgem chiar la reduceri”, punctează el. Mircea Suciu spune că aşteaptă deocamdată apariţia normelor de aplicare a noilor prevederi.
Faliment în fotbal
“Dacă se renunţă la convenţiile civile, fotbalul românesc se închide”, a declarat Florian Walter, finanţatorul echipei “U” Cluj în numărul din 5 iulie al cotidianului ZIUA de CLUJ. El spune că dacă se ia o astfel de măsură cluburile intră în faliment. “TVA s-a majorat! Am plecat cu TVA de 19% din ţară şi mă întorc la 24%. Există pericolul să se renunţe la convenţiile civile. în acel moment, e clar că fotbalul românesc şi tot sportul se duc de râpă. Dacă ajungem să plătim un impozit de 70% pe un salariu de 5.000 de euro, în două săptămâni închidem prăvălia şi tot fotbalul românesc. Am ridicat această problemă chiar la ultimul Comitet Executiv. Mircea Sandu (preşedintele Federaţiei Române de Fotbal – n. red.) a propus să mergem într-o delegaţie la Ministerul Finanţelor, la guvern, şi să discutăm această problemă. Dacă s-ar promulga o asemenea lege ar însemna sfârşitul sportului românesc”, a conchis Florian Walter.