Armata îşi face propriul SMURD: SMMU

Armata îşi face propriul SMURD: SMMU
Spitalul Militar din Cluj va avea în curând un serviciu asemănător SMURD, care se va numi SMMU (Serviciu Militar Mobil de Urgenţe).
Spitalul Militar de Urgenţă “Constantin Papilian” Cluj  (SMUCP) va avea din luna noiembrie un Serviciu Militar Mobil de Urgenţe (SMUU) după modelul Serviciului Mobil de Urgenţe, Resuscitare şi Descarcerare (SMURD) înfiinţat de Raed Arafat, acum secretar de stat al Ministerului Sănătăţii Publice. Medicii clujeni au discutat, joi şi vineri, în cadrul simpozionului „Medicina militară – Performanţă şi reformă”, despre reforma din sistemul medical militar, dar şi despre tratamente şi metode de diagnosticare pe care medicii specialişti clujeni din armată le folosesc.

„Reforma are mai mai multe aspecte. Unul este asemănător cu sistemul sanitar românesc şi anume demersurile de evaluare periodică şi de acreditare pe standarde de calitate, iar un alt este este că încercăm să asigurăm nevoile de sănătate în situaţii de urgenţă ale angajaţilor din Ministerul Apărării Naţionale prin intermediul organizării unui sistem militar de urgenţă”, a declarat medicul Doina Băltaru, şeful secţiei de Medicină Internă al SMUCP şi organizator al simpozionului. Ea a explicat că toate spitalele militare din ţară vor avea SMMU.

„Se vor evalua aceste structuri (compartimente de primiri urgenţe –n.red) şi se vor acredita în funcţie de ligislaţia în vigoare. Acestea vor participa la misiuni de salvare împreună cu unităţi de aviaţie şi un sistem de ambulanţă care vine în sprijinul SMURD-ului. Acest sistem funcţionează deja cu o parte din componente din septembrie şi urmează să fie definitivat în noiembrie”, a explicat Băltaru. Ea a explicat că SMMU Cluj va avea în componenţă mai mulţi medici de la SMUCP.

„ La Cluj din partea Spitalului Militar vor face parte angajaţii de pe secţia de Anestezie – Terapie –Intensivă, de la Compartimentul de Primiri Urgenţe şi medicii de la unităţi”, a adăugat Băltaru. Conform ei instituţia urmează să fie dotată cu o ambulanţă. „ SMMU este un serviciu militar cu acţiuni de salvare atât terestre cât şi de aviaţie”, a explicat medicul. Discuţiile privind SMMU au avut loc în cadrul celei de-a doua ediţii a simpozionului „Medicină Militară – performanţă şi reformă”. Totodată în cadrul evenimentului s-au mai discutat teme pentru diagnosticul şi tratamentul suprafeţei oculare, bolile cardiovasculare în mediul militar, diagnostic şi tratament în pneumologie, dar şi despre diagnosticarea bolii Parkinson sau a demenţelor.

Comenteaza