Arhitect șef Notre-Dame, la Cluj: "Catedrala trebuie reconstruită în cinci ani, dar politicienii nu știu ce e pe șantiere"

Arhitect șef Notre-Dame, la Cluj: "Catedrala trebuie reconstruită în cinci ani, dar politicienii nu știu ce e pe șantiere"

Bernard Fonquernie, arhitect șef al Catedralei Notre-Dame în perioada 1979-2001, a efectuat o vizită de documentare la șantierul de restaurare a Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca. "Președintele Franței a anunțat că Notre-Dame va fi reconstruită în cinci ani, dar politicienii nu știu ce se întâmplă pe șantiere", spune celebrul arhitect francez.  

Arhitectul şef responsabil timp de 22 ani de Notre-Dame a prezentat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei felul în care a evoluat monumentul istoric emblematic, dar și provocările din acest moment încolo.

"Notre-Dame este o reprezentare a modului în care s-a dezvoltat Parisul în trei perioade istorice. Nu a fost ușor pentru că regalitatea nu era de acord la început cu construirea unei catedrale cu bolte de 35 m, în condițiile în care majoritatea locuințelor din acea piață aveau un etaj". 

"Incendiul - al cărui cauză nu este încă elucidată, dar care pare a fi fost declanșat accidental - s-a produs atunci când temperatura la care a ajuns lemnul a crescut foarte tare, ajungând aproape la nivel de explozie. Catedrala era în restaurare din iunie 2017.

Din acea șarpantă nu a mai rămas nimic, însă statuile celor 12 profeți au fost salvate prin șansă, fiind demontate cu patru zile înainte de izbucnirea incendiului. Din fericire, partea de susținere nu a fost afectată de foc, motiv pentru care catedrala este în continuare foarte stabilă", a menționat arhitectul francez.  

Acesta a vorbit despre procesul de restaurare. "Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că Notre-Dame trebuie reconstruită în cinci ani, însă politicienii nu știu ce se întâmplă pe șantiere. Când a fost ridicată catedrala, lemnul venea pe Sena curățat de impurități, de insecte iar la fața locului era ridicat și apoi uscat.

În Franţa, firmele de dulgheri şi de construcţii sunt impozitate pe stoc, astfel că acum nu au pregătit material în depozit. Materia primă există, sunt păduri, arbori seculari, dar lemnul nu poate fi pus în operă decât dacă e uscat. Ca să usuci lemnul necesar în prezent prin metoda naturală ai nevoie de 1 an pentru 1 cm, iar pentru o bucată de lemn de 60 cm grosime e nevoie de foarte mulți ani de uscare.

Lemnul poate fi uscat și forțat, dar pot apărea probleme la îmbinările de la șarpantă. Odată uscat în mod natural, rezistenţa în timp şi caracteristicile fizice ale lemnului nu se schimbă, dovadă fiind lemnul vechi de 1.000 de ani, care era în stare perfectă în şarpanta distrusă în incendiu", a menționat specialistul francez.

La evenimentul de la Sala Reduta, care s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de clujeni interesați, au participat cunoscuți arhitecți locali precum Șerban Țigănaș, Daniela Maier sau Dan Clinci.

Bernard Fonquernie a fost arhitect şef responsabil timp de 22 ani, în perioada 1979-2001, de catedrala Notre-Dame de Paris, fiind expert UNESCO şi expert pentru Ministerul de Externe al Franţei. El face parte dintr-un grup de arhitecţi, istorici şi iubitori al patrimoniului care vizitează România în această săptămână. Traseul acestuia a cuprins mai multe monumente istorice din Estul Europei, printre care Cetatea Medievală din Sighișoara și Biserica Sf. Mihail din Cluj-Napoca, aflată acum în proces de restaurare. 

Catedrala Notre-Dame (Doamna Noastră, cu referire la Fecioara Maria) este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Ile de la Cite, în centrul Parisului. Construcția a început în 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan.

În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar edificarea a durat din 1163 până în 1345. Construcția clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe fațada vestică, iar în sec. XIV prima capodoperă a stilului gotic timpuriu era gata. 

Fațada dantelată și cele două turnuri patrulatere, de câte 69 m fiecare, radiază mult echilibru. Intrarea în catedrală se face prin trei porți bogat ornamentate, ce evocă simbolurile stilului gotic târziu. Aceasta are proporții impozante: 130 m lungime, 45 m lățime, 35 m înălțime, unde încap până la 10.000 de persoane.

Nava principală este împodobită cu statui și picturi. În timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată, devenind templu al rațiunii și loc unde erau citite și dezbătute operele iluminiștilor în timp ce era venerată Ființa Supremă. Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon Icu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franței în 1804.

Catedrala era vizitată de 13 milioane de persoane anual, însă în zilele cu afluența ridicată, pricinuită de sărbători sau evenimente importante, se poate ajunge chiar și la 50.000 de oameni. În 15 aprilie, un incendiu a izbucnit pe acoperișul catedralei.

Se presupune că acesta ar fi fost cauzat de lucrările de renovare realizate pe clădire, după o cerere de reparare de urgență din 2018. Clădirile din zonă au fost evacuate. Turnul-fleșă al catedralei s-a prăbușit. Flăcările au înghițit partea superioară a catedralei, inclusiv vârful, care s-a prăbușit.

Comenteaza