Arafat la Cluj: "Elicopterul SMURD pentru regiunea Nord-Vest va fi funcţional în acest an"

Arafat la Cluj:
Elicopterul SMURD care va deservi Regiunea Nord-Vest va deveni operaţional la sfârşitul acestui an, a declarat la Cluj secretarul de stat Raed Arafat.

SMURD Cluj trebuia să aibă un elicopter pentru regiunea Nord Vest încă din luna iulie a acestui an. Aparatul de zbor a fost achiziţionat din fonduri europene, de către Ministerul Sănătăţii, însă din cauza unor întârzieri, acesta va deveni operaţional doar la sfârşitul acestui an.

"Pe regiunea Nord-Vest va opera elicopterul în curând. Elicopterul este sosit, lucrăm acum pentru a-l pune în funcţie, sunt anumite întârzieri pentru că ne mai intră elicoptere în revizii, dar elicopterul este sosit şi va intra în activitate în regiunea N-V. Elicopterul va staţiona în judeţul Sălaj pentru că este mijlocul zonei şi pentru a nu se anihila ca zonă de intervenţie cu cel de la Mureş, altfel am avea o zonă descoperită în Nord-Vest, dar va fi sub coordonarea Clujului, va răspunde de el Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Trebuia să fie funcţional în iulie, este o întârziere şi din cauza pregătirii bazei, dar cu siguranţă în acest an va fi funcţional", a asigurat Raed Arafat.

Valoarea aparatului de zbor care va acţiona pe participarea şase judeţe se ridică la suma de peste 5 milioane de euro. Elicopterul de terapie intensivă va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Maramureș, Satu Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa-Năsăud.

De asemenea, întemeietorul SMURD a menţionat că există şanse mari ca la Cluj să se construiască spitalul regional de urgenţă.

"În zona Clujului mai este un program al Băncii Mondiale, aprobat de Guvern, care va viza tot ce este pe unităţi de primiri urgenţe, servicii de urgenţă. Sper că în cele din urmă Clujul va beneficia şi de spitalul regional având în vedere că în fondurile structurale, din ce am înţeles, chiar sunt prevăzute sumele şi asta înseamnă că sunt şanse foarte mari ca Clujul să beneficieze de ce s-a promis până acuma", spune Arafat.

Spitalul Regional de Urgență Cluj ar urma să fie construit în Florești, pe un teren de aproape 15 hectare. Conform proiectului, acesta ar urma să aibă 800 de paturi, 37 de secții medicale și un heliport.

Comenteaza