Arafat anunță relaxarea regulilor pentru înmormântare. Decedatul va putea fi îmbrăcat înainte de înmormântare, şi nu pus în saci de plastic?

Arafat anunță relaxarea regulilor pentru înmormântare. Decedatul va putea fi îmbrăcat înainte de înmormântare, şi nu pus în saci de plastic?
| Foto: DW

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat aseară că regulile pentru înmormântare trebuie să devină mai permisive.

Raed Arafat spune că există un ordin al Ministerului Sănătății care trebuie ajustat și că au existat discuții în cadrul cărora „toată lumea” a fost de acord, inclusiv INSP, ca acest ritual să nu mai fie strict, ci trebuie relaxat, dar cu condiția respectării unor reguli sanitare. Declaraţiile au fost făcute ieri seară, la Antena 3.

Șeful DSU a mai spus că nu crede că decizia este împiedicată pe linie politică, iar problema înmormântării a fost ridicată inclusiv în fața premierului, de față cu reprezentanții cultelor.

„Finalul discuției a fost că toată lumea este de acord, inclusiv INSP, că trebuie modificată regula înmormântării, să devină mai permisivă, ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile, respectând unele reguli. Acest lucru a plecat de la discuția respectivă că urmează să se modifice ordinul. Acolo a ajuns în comisii și nu știu amănunte. Această problemă a fost ridicată și cu reprezentanții cultelor în fața domnului premier. Este un ordin emis de Ministerul Sănătății, dar care acum trebuie ajustat. Am înțeles că nu Institutul, ci comisia de Medicină Legală nu ar fi fost de acord, dar trebuie verificat, nu știu”, a declarat Raed Arafat, citat de G4Media.

Reprezentanții cultelor au susținut modificarea măsurilor privind înmormântarea persoanelor decedate din cauza COVID-19. Aceştia au căutat soluții optime de completare a anexei ordinului Ministrului Sănătății, a scris ziarulunirea.ro

Printre regulile pe care Victor Opaschi, șeful Secretariatul de stat pentru culte le-a menţionat pentru a fi schimbate în cazul morţilor de COVID se numără şi îmbrăcarea decedatului înainte de înmormântare, şi nu pus în saci de plastic. Se doreşte ca preotul să poată fi chemat la spital, iar decedatul să fie îmbrăcat înainte de înmormântare, şi nu pus în saci de plastic direct în sicriu, respectiv sicriul să poată fi depus în capelă, iar înmormântarea să se facă respectând tradiţia şi cultul religios, a precizat șeful Secretariatul de stat pentru culte.

Comenteaza