Video Aproape de tragedie. Schioare prinsă în avalanșă și târâtă până la poalele muntelui

Aproape de tragedie. Schioare prinsă în avalanșă și târâtă până la poalele muntelui
| Foto: captura video

Salvamontiștii din Maramureș au postat un videoclip cu cele întâmplate sâmbătă în Munții Rodnei și au transmis un mesaj către pasionații de munte.

"În imaginile surprinse de un turist ieri, sâmbătă, 20 Aprilie 2024 in "Y"-ul din Vf Gărgălău, M-ții Rodnei, Maramureș mai mulți pasionați de schi de tură au trăit probabil aventura vieții lor, aventură care se putea încheia tragic, dar din fericire s-a terminat cu bine pentru ei până la urmă.

În filmări se observă un schior care coboară și imediat după el cum pleacă o avalanșă. La un moment dat acel schior/de fapt o schioare - fiindcă am înțeles că a fost vorba de o persoană de sex feminin a fost prinsă în avalanșă, acoperită de zăpadă și târâtă până la poalele muntelui.

Doar norocul a făcut ca aceasta să poată ieși teafără de sub zăpadă. Stratul de zăpadă nou depus nu are priză cu stratul mai vechi și poate pleca foarte ușor. Temperaturile pozitive din ultima perioadă au dus la apariția mai multor avalanșe.

Practicarea schiului de tură în astfel de condiții în zonele expuse fără o informare în prealabil poate duce la situații tragice. Salvamont Maramures recomandă prudență maximă în alegerea rutelor la altitudini de peste 1600 m și mai ales informare înaintea parcurgerii unor trasee atât pe schiuri de tură, acolo unde zăpada mai persistă cât și pedestru", a transmis Salvamont Maramureș.

Comenteaza