100 de percheziţii în ţară, inclusiv la Cluj, la persoane bănuite de comerţ ilegal cu tutun

100 de percheziţii în ţară, inclusiv la Cluj, la persoane bănuite de comerţ ilegal cu tutun
| Foto: Arviha

Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR, a desfăşurat 98 de percheziţii în 22 de judeţe şi în capitală, la persoane bănuite de comercializarea ilegală de tutun.

"În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că, în perioada 2017-2019, cetăţeni bulgari şi români ar fi introdus, în mod frecvent, în România, tutun şi frunze de tutun, prezentând la punctele de trecere a frontierei documente de însoţire a mărfii cu destinatar societăţi comerciale din alte state din Uniunea Europeană", transmite Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Potrivit anchetatorilor, în realitate tutunul nu părăsea România; era descărcat în diferite locaţii clandestine din ţară şi transportat ulterior spre locul de prelucrare, fiind comercializat, folosindu-se, de regulă, serviciul de curierat. Tutunul prelucrat ar fi fost promovat la vânzare în mediul online, pe site-urile de comerţ electronic, unde vânzătorul s-ar fi prezentat cu date de identificare false, folosind numere de telefon ale unor cartele prepay.

"Activităţile se desfăşoară în cinci dosare penale, instrumentate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciile de Investigare a Criminalităţii Economice Călăraşi, Dâmboviţa, Olt şi Teleorman, sub supravegherea Parchetelor de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa, Parchetului de pe lângă Judecătoria Găeşti, Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria", se arată în comunicat.

Percheziţiile au loc pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Dâmboviţa, Călăraşi, Ilfov, Olt, Dolj, Argeş, Arad, Bihor, Ialomiţa, Ilfov, Botoşani, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Timiş, Prahova, Tulcea şi Vâlcea. Conform aceleiaşi surse, percheziţiile din Fundeni şi Călăraşi vizează şi persoanele care au adus tutunul din Bulgaria, l-au prelucrat şi l-au trimis prin colete, respectiv cele 1.050 de percheziţii efectuate de Poliţia Română în cazul coletelor trimise prin corespondenţă.

Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, al Institutului Naţional de Criminalistică, Direcţiei Rutiere, Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din Poliţia Română şi al luptătorilor pentru acţiuni speciale din judeţele pe raza cărora se desfăşoară descinderile. În activităţi sunt angrenaţi şi specialişti ai Direcţiei Generale a Vămilor, cu două echipaje canine.

Comenteaza