Aplicaţie smartphone pentru absolvenţii care îşi caută de lucru

Aplicaţie smartphone pentru absolvenţii care îşi caută de lucru
30 de companii au participat ieri, la cea de-a doua ediţie a Târgului de locuri de muncă organizat în incinta Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor.

În cadrul evenimentului, companiile şi-au prezentat oferta de peste 300 de locuri de muncă şi programe de practică pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Totodată, Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, a anunţat, în cadrul târgului de job-uri, că instituţia pe care o conduce dezvoltă o aplicaţie pentru smartphone-uri prin care persoanele aflate în evidenţa AJOFM pot consulta situaţia locurilor de muncă disponibile în judeţ.
„Numărul absolvenţilor de învăţământ superior care şi-au depus dosarul la agenţie a fost de o mie, iar din rândul absolvenţilor de învăţământ preuniversitar au intrat în evidenţe încă o mie de persoane", a declarat Daniel Don, şeful AJOFM. El crede că numărul persoanelor intrate în evidenţa instituţiei va creşte în perioda următoare, în special ca urmare a dezvoltării unor programe prin care tinerii să poată afla de pe internet sau, direct, de pe telefonul mobil ce locuri de muncă sunt vacante în judeţul Cluj. „Credem că numărul persoanelor din evidenţa noastră va creşte pentru că avem de gând să promovăm, prin intermediului programului de call-center pe care îl avem, toată oferta de locuri de muncă vacante, cum este acum accesată prin info-touch-uri (la sediul AJOFM-n.red), să fie disponibilă pe internet, dar doar persoanelor care deţin un user şi o parolă. De asemenea, dezvoltăm şi o aplicaţie pentru smartphone-uri care să poată fi utilizată şi pe telefoanele mobile. Considerăm că absolvenţii şi tinerii care utilizează astfel de mijloace de comunicare ar fi interesaţi de soft şi pentru a-l putea utiliza trebuie să fie înregistraţi în evidenţa noastră", a explicat Don, prezent la târgul de job-uri. Aplicaţia smartphone va fi realizată pentru toate smartphone-urile şi este realizată de un expert din cadrul proiectului de call-center din cadrul AJOFM care va finalizat anul viitor şi este finanţat cu 3,7 milioane de euro din fonduri europene. AJOFM a participat şi la organizarea târgului de job-uri de la FSEGA. „Sunt prezente 30 de companii şi oferă 330 de locuri de muncă", a declarat Daniel Don. Conform prodecanului FSEGA, Ioan Lumperdean, la prima ediţie a târgului de locuri de muncă pentru studenţii facultăţii, au participat aproximativ 1.600 de persoane.

Printre companiile prezente la eveniment s-au numărat Auchan, Emerson, Sykes, Genpact, dar şi Brinel. „Noi promovăm un program de internship care se numeşte Şcoala de excelenţă TalentIT şi care are o durată de şase luni-un an. Programul se adresează studenţilor, în special, celor de la informatică economică şi de la masterat. Ar fi bine ca studenţii să aibă o bază în domeniul IT, ei lucrează cu colegii noştri şi pot îmbina practica cu teoria. Trebuie să îşi aloce 15-20 de ore pe săptămână şi li se alocă o bursă lunară de 800 de lei", a declarat Gabriela Vaida, specialist resurse umane la Brinel. Compania îşi doreşte să includă, în proiect, în acest an aproximativ 20 de studenţi. Compania Netex Consulting angajează opt persoane vorbitoare de limbi străine. „Căutăm asistenţi de relaţii cu publicul şi comunicare unde e necesară să cunoască cel puţin o limbă străină precum engleză, franceză, spaniolă, daneză, finlandeză şi suedeză. Mai avem şi posturi disponibile pentru IT-şti", a declarat Horaţiu Popa, şeful biroului din Cluj al Netex Consulting. Şi compania Genpact face angajări. „Posturile pe care le avem disponibile sunt pe contabilitate. Avem posturi de entry level şi de seniori, unde se cer studii în domeniu şi experienţă. E important să se cunoască două limbi străine engleză şi germană, italiană, spaniolă, portugheză sau olandeză, de la nivel mediu spre avansat. Avem aproximativ 60 de locuri de muncă disponibile", a declarat Diana Jivan, reprezentanta Genpact. Pentru posturile entry-level din companie, studenţii nu trebuie să aibă neapărat studii în domeniu, însă este important să cunoască două limbi străine.

 

Comenteaza